Ілюстрація / REUTERS

В Україні 16 млн абонентів не можуть скористатися 3G і 4G зв'язком через відсутність у сільській місцевості відповідних станцій, які проводять сигнал, заявив керівник сектору «IT і Телеком» BRDO (Офіс ефективного регулювання) Олександр Кубраков.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кубраков сказав під час круглого столу «# PROДіалог: Радіочастотний ресурс: як забезпечити якісний зв'язок в Україні?».

Читайте також"Київстар" підключив до 4G зв'язку 115 населених пунктів в 10 областях

Відео дня

«В Україні більш як 16 млн абонентів, здебільшого, в сільській місцевості, без 3G і 4G зв'язку, і близько 26 млн осіб, які, виїжджаючи за місто, зустрічаються з такими самими проблемами. Є 2G, але не більше», - зазначив він.

За словами Кубракова, це відбувається тому, що в Україні немає базових станцій, які підтримували б таку швидкість зв'язку.

Кубраков повідомив, що в Європі 4G зв'язок отримують більш як 90% населення.

При цьому він зазначив, що основною причиною відставання України в розвитку зв'язку є неактуальне регулярне поле, яке не забезпечує поширення сучасних технологій.

«Причини - економічна невигідність для операторів, оскільки витрати великі на будівництво мережі... У нас найнижчі в Європі доходи від абонентів для компаній», - сказав Кубраков.

При цьому він пояснив, що зараз операторам поки що недоступні низькочастотні діапазони (800-900 МГц), в яких буде значно дешевше й ефективніше будувати 3G і 4G саме в тій місцевості, де зараз їх немає. Ця відмінність, за словами представника Офісу, і дає змогу європейським країнам досягати повного покриття.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), продала ліцензії на 4G-зв'язок в діапазоні 2600 МГц трьом провідним операторам мобільного зв'язку – «Київстару», Vodafone і lifecell за 2,456 млрд грн.

6 березня 2018 року НКРЗІ продала частоти для 4G-зв'язку в діапазоні 1800 МГц компаніям «Київстар», Vodafone і lifecell за 5,424 млрд грн.

У квітні 2018 року оператори мобільного зв'язку запустили зв'язок четвертого покоління 4G на частотах 2600 МГц, а в липні - в основному діапазоні 1800 МГц.