rusbase.vc

Сьогодні, 21 жовтня, стало відомо про те, що  національний оператор ефірного цифрового телебачення «Зеонбуд» закодував свій супутниковий сигнал. Здійснення цього критично важливого для індустрії кроку відбулось у рамках проекту кодування супутникового сигналу, повна реалізація якого відбудеться у січні 2020 року.  Для кодування супутникового сигналу використовується система умовного доступу «IRDETO», у відповідності до угоди, підписання якої було анонсоване у липні.

Так, за інформацією прес-служби ТОВ «Зеонбуд», сигнал супутникового зв’язку, який розміщений на супутнику Astra4A і за допомогою якого «Зеонбуд» здійснює доставку телевізійного сигналу телеканалів від своєї головної станції до більш ніж 140 станцій наземного ефірного мовлення, відтепер транслюється у закодованому вигляді.

Для його коректного прийому та подальшої ретрансляції приймальне супутникове обладнання наземних передавальних станцій трьох цифрових мультиплексів (МХ-1,2,3) вже укомплектовано пристроями декодування супутникового сигналу, що забезпечують повний захист від незаконного доступу та перегляду. У той же час, телеглядачі, які приймають сигнал цифрової мережі Т2 з ефіру, будуть і надалі мати можливість безкоштовного перегляду телепрограм  у відкритому, незакодованому вигляді.

Відео дня

Наступним кроком у проекті кодування супутникового сигналу стане інтенсивна інформаційна кампанія та короткочасні маятникові відключення сигналу супутникового телебачення, які розпочнуться з 4 листопада.  Мета відключень – ще раз звернути увагу абонентів супутнику на факт невідворотності кодування сигналу, а також нагадати абонентам про те, аби вони завчасно спланували сімейний бюджет та придбали або замінили свої супутникові приймачі (декодери супутникового сигналу) на сертифіковані приймачі із підтримкою системи кодування «VERIMATRIX», які розповсюджуватимуться у роздрібних мережах під торговою маркою «УТБ».

Крім того, абонент супутникового прийому може обрати інші сучасні способи прийому та перегляду телевізійних каналів: ефірне мовлення (Т2), кабельне ОТТ або IPTV телебачення.

«Наша медіагрупа рада, що настільки довгоочікуваний крок нарешті відбувся. Це справді визначна подія, на яку чекала вся індустрія протягом кількох років. Ми вітаємо дотримання «Зеонбудом» визначених ринком термінів кодування, адже лише завдяки спільним та уніфікованим діям усіх учасників ми можемо ефективно розвивати ринок платного телебачення в Україні», − прокоментував Андрій Мальчевський, директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення 1+1 media.