В Україні згадали про "Вконтакте" - хочуть ставити на облік користувачів / REUTERS

Держава ставитиме на облік осіб, що використовують російську соціальну мережу "ВКонтакте", і в разі продовження поширення забороненого російського контенту вони матимуть справу з Національною поліцією.

Читайте такожРозробники "Вконтакті" заявили, що вкотре обійшли блокування українських провайдерів

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов під час онлайн-конференції "Цифрова трансформація держави: перспективи та ризики кібербезпеки".

Відео дня

"Це їх (користувачів – УНІАН) також відповідальність. Річ у тому, що зараз та система, яка починає працювати, дозволить нам мати інформацію про тих користувачів, які використовують цю соцмережу. Вони всі будуть на обліку. Якщо вони далі будуть поширювати російський контент в Україні, то вони будуть мати проблеми з Нацполіцією", - сказав він.

Крім цього, Данилов повідомив, що РНБО та інші державні органи спільно з міжнародними партнерами планують найближчим часом повністю закрити доступ до "ВКонтакте" в Україні.

Що цьому передувало

  • Навесні 2017 року президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про блокування в Україні доступу до російських соцмереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, Mail.ru, а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту 1С.
  • 15 травня 2020 року нинішній президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яким продовжується дія заборони на російські соцмережі.
  • Днями представники соцмережі "ВКонтакте" заявили, що обійшли блокування на території нашої країни та відновили роботу мобільного додатку на території України.
  • За оцінкою РНБО, оновлена робота проксі (сервера-посередника, який дозволяє заходити на певну сторінку в Інтернеті) в мобільному додатку "ВКонтакте" має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України та інших осіб, які використовують додаток.
  • 14 вересня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко доручив перевірити інформацію про можливе уникнення "ВКонтакте" блокування в Україні у зв'язку з проблемою дезінформації, яка поширюється в цій соцмережі.