Британія хоче заборонити використання обладнання Huawei у своїх 5G-мережах / REUTERS

Уряд Британії пропонує з вересня наступного року заборонити операторам зв’язку в Британії використовувати обладнання Huawei у мережах 5G.

Читайте такожНімеччина намагається посилити контроль над Huawei

Про це повідомляє "Економічна правда".

Відео дня

"Таким чином влада хоче позбутися особливо ризикованих постачальників. Натомість оператори зв’язку зможуть підтримувати вже наявне обладнання компанії", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у разі підтримки законопроєкту Парламентом, уряд матиме вплив на питання держбезпеки, адже зможе ідентифікувати "ризикове" обладнання та надавати вказівки у разі його застосування. 

"Штрафи за порушення можуть сягати понад 100 тисяч фунтів на день, а саме 10% обороту компаній", - підкреслює видання.

В уряді зауважили, що новий закон допоможе країні не бути залежними у якості мережі від лише декількох постачальників. Влада буде заохочувати нових постачальників заходити на ринок на заміну китайській корпорації, що також стимулюватиме розвиток технологій.

"Компанію Huawei звинувачують у зв’язках з китайським урядом. На фоні цього вже близько року тривають дебати щодо заборони обладнання компаній через ризики для національної безпеки", - інформує видання

Що цьому передувало

  • У липні під тиском США британський уряд постановив вилучення обладнання Huawei з мережі 5G до 2027 року. 
  • Усі звинувачення Huawei відкидає, а рішення США про заборону віце-президент компанії назвав "політично вмотивованим та не пов’язаним з оцінкою ризиків". 
  • Також шведська влада заборонила місцевим операторам зв'язку використовувати обладнання від китайських постачальників Huawei або ZTE для своїх мереж 5G.