Ініціатором розслідування виступив техногігант Huawei / Ілюстрація REUTERS

Китай готується почати антимонопольне розслідування щодо Google через операційну систему Android.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожGoogle посилює правила для розробників додатків

Відео дня

Влада КНР перевірятиме, чи використовувала Google свою операційну систему для придушення вільної конкуренції виробників смартфонів.

Повідомляється, що розслідувати справу щодо Google запропонував китайський техногігант Huawei, який знаходиться під санкціями США. Справу подано до Антимонопольного комітету Держради Китаю.

У чому суть претензії

За словами одного з джерел агентства, в Китаї вважають, що монопольне становище Google завдає «екстремального збитку» китайським виробникам. Рішення про те, чи проводити офіційне розслідування, може бути прийнято вже в жовтні. Відзначається, що на нього може вплинути стан відносин Китаю з США.

На яких саме сервісах Google зосередиться розслідування поки невідомо. Відзначається, що більшість китайських виробників смартфонів використовують версію платформи Android з відкритим вихідним кодом. При цьому, онлайнові сервіси компанії (такі, як пошта та пошуковик) на території Китаю заблоковані.

Попереднє розслідування проти Google

  • У 2017 році Єврокомісія визнала Google винною в маніпулюванні пошуковою видачею з метою просування власних інтернет-сервісів і призначила штраф в €2,42 млрд. 
  • Потім у 2018 році Єврокомісія оштрафувала Google на рекордну суму в €4,34 млрд за зловживання домінуючим становищем Android. Обидва штрафи оскаржувалися Google в Європейському суді загальної юрисдикції.
  • На початку 2019 року Google оштрафували в Європі на €1,49 млрд за блокування конкуруючих рекламодавців.
  • У травні 2019 року індійське антимонопольне відомство ініціювало перевірку Google, щоб виявити можливі зловживання, пов'язані з Android.
  • Також питання до Google з'явилися й в антимонопольних органів Італії.