Інтернет від Ілона Маска запрацює до кінця цього року / фото Starlink

Компанія SpaceX знаходиться в кроці від запуску Starlink-проекту супутникової мережі нового покоління, в рамках якої компанія Ілона Маска має намір забезпечити широкосмуговим доступом в мережу весь світ. І ось зараз з'явилося ще одне свідчення наближення цієї важливої для космічної індустрії події - SpaceX додала додаток Starlink в каталог магазину Apple App Store.

Читайте такожОприлюднено перші результати тестів супутникового інтернету від Ілона Маска

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"24 Жовтня SpaceX відправила на орбіту чергову партію з 60 інтернет-супутників Starlink в рамках ювілейної (100-ї) місії з моменту першого успішного запуску Falcon 1 у 2008 році. Саме місія Starlink 14 v1.0 повинна була ознаменувати старт ширшого тестування мережі Starlink", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що запуск офіційного клієнтського додатка Starlink для iOS - явне свідчення швидкого старту публічного бета-тесту. Додаток призначений для простої та зручної настройки підключення до мережі Starlink, тестування швидкості та усунення проблем з підключенням. У каталозі Google Play Store додаток Starlink поки відсутня.

До кінця цього року, за планами компанії, відбудеться офіційний запуск Starlink в США і Канаді, а у 2021-му почнеться його розгортання по всьому світу.

фото Starlink

SpaceX розвиває проект Starlink з кінця 2014 року - тоді Ілон Маск вперше оголосив про плани з'єднати весь світ глобальним супутниковим Інтернетом. З початку року SpaceX провела вже 13 запусків в інтересах Starlink, довівши орбітальне угруповання до 893 апаратів, і до кінця цього року компанія Ілона Маска планує виконати ще два запуски. Тобто, до кінця року у SpaceX буде майже 1000 супутників Starlink.

В серпні з'явилися перші результати тестів за підсумками закритого бета-тесту, обмеженого північною частиною США і південною частиною Канади. Тоді швидкість скачування в кращому випадку сягала 60,24 Мбіт/с (в гіршому - 35,49 Мбіт/с), Швидкість вивантаження - 17,7 Мбіт/с (4,58 Мбіт / с), а затримка - від 21 мс до 90 мс. Після запуску Starlink 12 v1.0 сама SpaceX відзвітувала про результати тестів, заявивши про наднизькі затримки та швидкість завантаження понад 100 Мбіт/с.

SpaceX наразі не повідомляла, ані скільки коштуватиме покупка призначеного для користувача терміналу, ані скільки доведеться сплатити за послугу, але галузеві експерти говорять про 100 доларів на місяць. Буквально днями SpaceX отримала першого великого клієнта на супутниковий інтернет Starlink-Microsoft планує використовувати його переваги для розширення інфраструктури Azure.

Зараз SpaceX розробляє корабель наступного покоління Starship, який дозволить за один запуск виводити на орбіту близько 400 супутників Starlink - в майбутньому, за задумом SpaceX, забезпечить Інтернет й на Марсі.

У найближчому майбутньому SpaceX може виділити проект глобального супутникового інтернету Starlink в окрему компанію й вивести її на біржу. Але, як нещодавно уточнив Маск, це відбудеться ще не скоро.