Європейський і британський регулятори заявили про початок розслідування / Ілюстрація REUTERS

Європейський і британський регулятори оголосили сьогодні, 4 червня, про початок розслідування щодо Facebook.

Соціальну мережу підозрюють у неправомірному використанні даних про користувачів. В заяві Єврокомісії йдеться про те, що вона почала антимонопольне розслідування, щоб з'ясувати, чи використовує Facebook дані про користувачів, одержувані від рекламодавців, щоб конкурувати з ними ж на ринку онлайн-оголошень.

Читайте такожРосія та Іран стали лідерами з розповсюдження дезінформації у Facebook

Відео дня

Крім того, регулятор має намір з'ясувати, чи прив'язаний сервіс Facebook Marketplace до самої соціальної мережі, що є порушенням європейського законодавства.

"Facebook збирає величезні масиви даних про діяльність користувачів своєї соціальної мережі та за її межами, що дозволяє йому орієнтуватися на конкретні групи клієнтів, - зазначає єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер.- Ми розглянемо, чи дають ці дані невиправдане конкурентну перевагу Facebook, зокрема, в секторі онлайн-оголошень, де люди купують і продають товари кожен день і де Facebook також конкурує з компаніями, від яких вона отримує ці дані".

Управління з питань конкуренції та ринків Великобританії заявило, що крім поведінки Facebook на ринку онлайн-оголошень воно вивчить і використання соцмережею даних для просування власного сервісу онлайн-знайомств.

Позови проти Facebook

  • На початку грудня 2020 року влада 48 американських штатів і Федеральна торгова комісія подали позови проти Facebook, звинувативши компанію в порушенні антимонопольного законодавства.
  • Від компанії вимагали, щоб вона продала придбані раніше WhatsApp і Instagram для відновлення добросовісної конкуренції.
  • 8 січня 2021 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що месенджер WhatsApp оновив свою угоду користувача, додавши пункт про передачу особистих даних користувачів корпорації Facebook.
  • 10 січня 2021 року WhatsApp підтвердив, що буде передавати Facebook особисті дані користувачів.
  • 19 січня 2021 року месенджер WhatsApp вирішив перенести оновлення Угоди користувача, згідно з яким особисті дані будуть передаватися в Facebook