У Раді мають намір вирішити проблему "євроблях" / фото УНІАН

Українців, які ввозять у країну автомобілі на єврономерах у режимі транзиту, хочуть зобов'язати вносити фінансову гарантію – грошову заставу, яка, в разі подальшого розмитнення, буде зарахована в суму необхідних платежів.

Якщо власник у визначений термін офіційно не оформить авто, то грошову заставу йому не повернуть. Про це заявила народний депутат від БПП, глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, коментуючи проблему "євроблях", передає «Обозреватель».

Читайте такожЧи відбере Верховна Рада подарунок Верховного суду «євробляхерам»

Відео дня

Варто зазначити, що сума застави гарантуватиме оплату митних платежів. Якщо вивезти автомобіль у зазначений термін, гроші повернуть, якщо ж власник прийме рішення розмитнити авто, вони підуть у рахунок оплати мита, акцизу та податку.

За її словами, відповідні законопроекти "просуваються, мають бути розглянуті до другого читання на комітеті, а також розглядатимуться у залі наступного пленарного тижня".

"Я хочу звернути увагу всіх громадян на тому, як викладені в законопроекті №8488 зміни у статті Митного кодексу 469 і 381. Ми передбачили, що саме є порушенням. Крім того, переміщення громадянами України в митному режимі транзиту без фінансової гарантії (грошової застави у вигляді митних платежів) у подальшому буде неможливим", – зазначила депутат.

Як підкреслила Южаніна, нинішня ситуація не може тривати довго. За її словами, існуючі норми щодо ввезення автомобілів і поміщення їх у режим транзиту, — дозволяють "отримати на підставі цього таку пільгу як "умовне повне звільнення".

"А потім фізична особа перервала заявлений під час митного оформлення транзит і хоче не нести за це відповідальності, посилаючись на невірно застосовану до нього статтю", — додала вона.

Нардеп вважає, що до водіїв "євроблях" необхідно застосовувати статтю 485 Митного кодексу — дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів. Покарання, передбачене цією статтею — штраф у розмірі 300% від несплаченої суми платежів.