Вперше шумові смуги з'явилися в США в середині 50-х років / фото ukravtodor.gov.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) розробило проект зміни державної будівельної норми (ДБН), якою передбачається на дорогах вищої категорії (I-II) передбачати пристрій фрезерованих шумових смуг.

Читайте такожВ Україні можуть заборонити будувати швидкісні траси через населені пункти

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідні зміни розроблені у нових будівельних нормах "Автомобільні дороги. Частина I. Проектування. Частина II. Будівництво".

Відео дня

"Шумова розмітка - це дійсно недорогий і ефективний спосіб підвищення безпеки руху та зменшення кількості авто, які залучаються до дорожньо-транспортних аварій. Наприклад, якщо людина довго знаходиться за кермом і починає засинати, такі шумові смуги можуть врятувати життя. Тому під час оновлення ДБН щодо доріг загального користування ми прописали доцільність влаштування таких смуг на найбільших трасах - дорогах I-II категорії. Тому що безпека людей - це головне", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що вперше шумові смуги з'явилися в США в середині 50-х років минулого століття і за принципом дії нагадують «лежачих поліцейських».

«Вони є штучними нерівностями, які залежно від призначення обладнуються уздовж або поперек дороги. Під час наїзду на неї водій автомобіля починає відчувати істотний вібраційний і шумовий вплив, що, у свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою», - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що такі шумові розмітки крім США також широко застосовуються в Німеччині, Канаді, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії та в багатьох з цих країн є обов'язковими під час проектування нових доріг.

"Застосування шумових смуг дозволяє добитися значного зниження рівня аварійності на дорогах як мінімум у 2 рази. Ми також будемо впроваджувати такі дієві європейські рішення і практики підвищення безпеки руху на трасах ", - додав Парцхаладзе.

фото facebook/lev.partskhaladze

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові для виконання нормативні документи, що використовуються під час проектування нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.