Ілюстрація REUTERS

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) розробляє проект зміни державної будівельної норми (ДБН), якою передбачається зобов'язати проектувати на трамвайних зупинках підвищені посадочні платформи на одному рівні з підлогою трамваїв для безпеки дорожнього руху та зручності пасажирів.

Читайте такожЗручний громадський транспорт: у Кабміні розповіли, з чого потрібно почати

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідні зміни розробляються державним підприємством "Держдорнді".

Відео дня

"Трамвайні зупинки, які у нас існують зараз, на жаль, не можна назвати ані зручними, ані безпечними. Адже для того, щоб пасажиру потрапити в транспорт, йому необхідно подолати велику різницю висоти між асфальтом та підлогою трамвая - це дуже незручно. А для маломобільних груп населення - людей з інвалідністю, людей похилого віку чи батьків з дітьми в колясках - це взагалі нездоланну перешкоду. Крім того, небезпеку для пасажирів при виході чи вході в трамвай. Тому ми вирішили змінити відповідну норму в ДБН. Експерти аналізують позитивний європейський досвід з тим, щоб запровадити його і в Україні", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що в більшості міст Європи трамвайні зупинки облаштовуються з підвищеними посадочними платформами шляхом підйому рівня проїжджої частини, на якій розташовується така платформа, вона стає на одному рівні з підлогою трамвая.

"По-перше, це зручно для будь-яких категорій пасажирів, по-друге, створює перешкоду для автомобілістів, змушуючи їх знизити швидкість і зупинитися перед платформою. Згідно з пропозицією, такі платформи можуть влаштовуватися на проїжджій частині дороги шляхом підняття її до рівня підлоги трамвая і тротуару - загалом на 15 сантиметрів. Потрапити на таку платформу або зійти з неї можна за допомогою пологих спусків або пандусів, які влаштовуються з обох сторін платформи", - написав він.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові для виконання нормативні документи, що використовуються при проектуванні нових і реконструкції