Ілюстрація REUTERS

Автомобільна компанія Tesla оголосила про чергові зміни в стратегії, що стосуються конфігурацій, цін і продажів у США.

Читайте такожКитайська Geely запустила новий бренд електромобілів для конкуренції з Tesla (фото)

Перша зміна - базовий набір можливостей Autopilot, який раніше пропонувався в якості опції за $3000, тепер включений у стандартний набір можливостей і є обов'язковою функцією для всіх автомобілів виробника. Єдиним винятком стане «народна» Tesla Model 3 (Standard Range) за $35 тис., пише itc.ua.

Відео дня

Включення Autopilot у базовий набір можливостей відповідним чином позначилося на ціні, зробивши автомобілі Tesla дорожчими. Відповідні конфігурації подорожчали на $2000. Це дешевше на $1000, ніж якщо замовляти Autopilot на етапі оформлення замовлення і на $2000 дешевше, коли розблокування послуги виконується після фактичної покупки авто.

Друга зміна — базова версія Tesla Model 3 Standard Range за $35 тис. більше недоступна для покупки на сайті виробника. Відтепер оформити замовлення на неї можна тільки телефоном, або ж придбати безпосередньо в одному з магазинів.

Нагадаємо, що нещодавно Tesla анонсувала закриття роздрібних магазинів в рамках нової стратегії продажів з переорієнтацією на онлайн. Найдоступніша Tesla Model 3 для покупки через сайт Tesla — наступна після базової Standard Range конфігурація Standard Range Plus, яка відрізняється збільшеним запасом ходу в 390 км та інтер'єром (регульовані сидіння, більш якісні матеріали обробки і просунута аудіосистема). Нова ціна Tesla Model 3 Standard Range Plus становить $39 500 (без урахування будь-яких пільг).

У Tesla кажуть, що з моменту початку прийому замовлень на Tesla Model 3 у версіях Standard Range і Standard Range Plus 1 березня другу замовляли в шість разів частіше, ніж першу. Тим, хто після покупки Standard Range Plus залишиться розчарований і захоче доступнішу Standard Range, Tesla обіцяє повне повернення коштів.

Разом з версією Standard Range з сайту прибрали задньопривідну Long Range Model 3. Tesla пояснює, що для підвищення ступеня задоволеності клієнтів залишили на сайті три найбільш бажаних варіанти Model 3: Standard Range Plus ($39 500), Long Range Model 3 ($49 500) і Model 3 Performance ($59 500).

Одночасно Tesla ввела послугу оренди автомобілів без права викупу. Всі договори лізингу укладатимуться терміном на три роки з опціональним пробігом на 10 000, 12 000 і 15 000 миль на рік (16 093, 19 312 і 24 140 км). Мінімальна вартість контракту становитиме $3000 за кожну з трьох моделей Model 3, а підсумкова сума оренди буде залежати від пробігу та конфігурації машин. Також Tesla обіцяє знижки при сплаті великої суми в рамках першого внеску — на $535 для Standard Range Plus і на $889 для Model 3 Performance.

Мета цих змін — збільшити власну базу та продажі в США.

Відзначимо, що крім звичайного автопілота у Tesla є ще більш просунутий — опція «повністю самоврядного руху» (Full Self-Driving), яка в минулому не раз була предметом численних суперечок. Нещодавно компанія повернула опцію Full Self-Driving, яка коштує $5 000 при додаванні під час оформлення замовлення і $7 000 — при розблокуванні після покупки авто.

Функціональність Autopilot дозволяє автомобілю самостійно набирати швидкість і гальмувати залежно від дорожньої обстановки, перешкод та інших учасників руху. Що ж стосується розширеного набору Full Self-Driving, він також включає можливості самостійного паркування і виїзду до власника за викликом функції Autopark і Summon), функціональність Navigate on Autopilot («Навігатор автопілота»), яка відповідає за підбір найбільш оптимального маршруту до місця призначення при активній функції Autopilot, а також останню можливість Autosteer Stop Warning Light.

Tesla пообіцяла почати поставки Tesla Model 3 Standard Range, які мали розпочати ще в середині минулого місяця, цього тижня.