Ілюстрація REUTERS

Європейський суд у вівторок, 18 червня, ухвалив, що плани уряду Німеччини запровадити дорожній збір за користування німецькими автобанами порушує права громадян ЄС і є дискримінаційними стосовно водіїв з інших держав. Судді стали на бік Австрії, яка подала позов щодо планів Німеччини в жовні 2017 року.

Читайте також7-10 євроцентів за кілометр: названо ціну проїзду першою платною дорогою в Україні

Як пише “Німецька хвиля”, Австрія серед усіх країн ЄС була найбільш затятим критиком планів Німеччини запровадити оплату за проїзд автобанами з 2019 року. Відень критикував та вважав дискримінаційним той факт, що німецьким водіям вартість проїзду буде компенсуватись завдяки зниженню податку на транспортні засоби. А водії із сусідніх з Німеччиною держав, таких як Австрія, Італія та Франція, не отримуватимуть подібних відшкодувань та змушені будуть платити повну вартість.

Відео дня

Згідно з планами уряду Німеччини, погодженими з Європейською Комісією, всі автомобілісти повинні будуть купувати спеціальні стікери-"віньєтки" (від французького vignette), щоб використовувати автобани та дороги федерального значення в Німеччині. Водночас німецьким водіям повертатимуть витрачені кошти під час сплати податку на автотранспортний засіб, а власники автомобілів з низькими викидами навіть отримуватимуть додаткові податкові преференції на суму 100 мільйонів євро на рік.

Передбачалося, що водії матимуть можливість придбати стікери терміном дії 10 днів, два місяці або один рік. Їхня вартість залежатиме від розміру автомобіля та обсягу викидів. Очікувалося, що надходження від збору становитимуть 500 мільйонів євро на рік.