Росія частково дозволила транзит українських товарів / фото УНІАН

Президент Росії Володимир Путін вніс поправки до свого указу, якими дозволив автомобільний і залізничний транзит українських товарів через територію РФ за наявності на транспортних засобах і товарах пломб, що використовують технологію "ГЛОНАСС" (аналог GPS).

Читайте такожПутін продовжив дію продовольчого ембарго для країн Заходу, а також для України

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал правової інформації РФ.

Відео дня

Зміни торкнуться транзиту українських товарів, які йдуть в треті країни через територію Росії, зокрема, в країни Середньої Азії.

Уряду доручили затвердити перелік пунктів пропуску через держкордон для транзиту, порядок здійснення перевезень, вимоги до пломб ГЛОНАСС, порядок видачі талонів, а також забезпечити створення та експлуатацію системи контролю.

Обліковий талон повинен бути у водія автомобіля, який здійснює транзит. У разі порушення порядку використання пломб талони анулюються.

Пломби необхідні для відстеження товарів, щоб їх не відвантажували в Росії.

Відповідні поправки внесені в указ Путіна про застосування спеціальних економічних заходів у зв'язку з "недружніми діями" України стосовно громадян і юридичних осіб РФ, підписаний у жовтні 2018 у відповідь на розширення Україною переліку заборонених російських товарів.

Тоді в Росії заборонили весь транзит вироблених в Україні товарів через свою територію в інші країни. Новий указ набирає чинності з 1 липня.

Нагадаємо, на початку квітня стало відомо, що у СОТ не визнали порушенням блокування Росією українського транзиту в країни Середньої Азії.