Ілюстрація REUTERS

Національна адміністрація безпеки дорожнього руху США (NHTSA) різко розкритикувало рекламу Tesla, в якій стверджується, що Model 3 – «найбезпечніший автомобіль серед всіх транспортних засобів, протестованих NHTSA».

Читайте такожTesla повернула безкоштовну зарядку для нових покупців електрокарів

У відомстві зажадали від компанії припинити позиціонувати електромобіль подібним чином, передає motor.ru.

Відео дня

Справа в тому, що ще в 2018 році фахівці NHTSA піддали Tesla Model 3 серії краш-тестів, за результатами яких модель набрала п'ять зірок із п'яти можливих. Автовиробник вільно інтерпретував отриману оцінку і використовував свою версію для просування електромобіля на ринку. Зокрема, в заяві Tesla модель позиціонується як машина «з найнижчою ймовірністю отримання травм під час ДТП».

У NHTSA на це заявили, що «не поділяють показники безпеки за межами п'ятизіркового рейтингу», тобто не виділяють кращі автомобілі серед тих, які отримали за підсумками краш-тестів максимальну кількість зірок. Адвокати Tesla в свою чергу не погодилися з претензією експертів з безпеки і заявили, що твердження в рекламі машини «не вводить покупця в оману».

Це не перший конфлікт Tesla і NHTSA. У 2013 році Tesla Model S отримала все ті ж п'ять зірок, причому під час імітації здавлювання даху електромобіль примудрився пошкодити обладнання випробувальної лабораторії. Проте в прес-релізі Tesla стверджувалося, що машина заробила 5,4 зірки – цю цифру запозичили із загального показника безпеки транспортного засобу.