Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада розглянула в першому читанні та прийняла в цілому законопроект, який запроваджує можливість фіксації в автоматичному режимі порушень габаритно-вагового режиму, а також встановлює відповідальність водіїв за невиконання вимог уповноважених осіб Укртрансбезпеки про зупинку транспортного засобу.

Читайте такожДороги в Україні мають будувати за новими правилами: що зміниться

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосував 331 народний депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Народний депутат Олександр Кубраков, доповідаючи щодо законопроекту №1047, повідомив, що прийняття документа дозволить зберегти дороги загального користування.

«Прийняття законопроекту дозволить закріпити законодавчо можливість фіксації порушень в автоматичному режимі, передбачити градацію штрафних санкцій, конкретизувати осіб, які нестимуть адміністративну відповідальність за правопорушення і встановить відповідальність водіїв за невиконання вимог уповноважених осіб Укртрансбезпеки про зупинку транспортного засобу», - зазначив він.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроектом пропонується внести низку змін, які законодавчо закріплять можливість фіксації порушень, пов'язаних із відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень або документа про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, в автоматичному режимі в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

«Проектом закону передбачається, що за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10% до 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу - штраф у розмірі 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм більше 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу - штраф у розмірі 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - йдеться в пояснювальній записці.

Також, передбачається, що адміністративно-господарські штрафи за порушення законодавства про автомобільний транспорт зараховуються до Державного дорожнього фонду України.

Як повідомляв УНІАН, «Укравтодор» повідомив про плани в 2020 році встановити 200-250 систем автоматичного зважування великовагового транспорту на автомобільних дорогах України. У липні 2018 року Світовий банк оголосив тендер на закупівлю 10 вагових комплексів у русі (Weight in motion) для Державної служби України з безпеки на транспорті на суму 4,9 млн дол.