фото ukravtodor.gov.ua

Для приведення всіх українських доріг до належного стану необхідно інвестувати близько 5 трильйонів гривень протягом 10 років.

Читайте такожЕксперти: половина українських доріг не відповідають вимогам

Про це заявив керівник сектора "Транспорт та інфраструктура" Офісу ефективного регулювання (BRDO) Владислав Притоманов під час круглого столу "Будівництво та ремонт автомобільних доріг: як розв'язати одвічну українську проблему?".

Відео дня

"Для приведення українських доріг до належного стану, за розрахунками BRDO, необхідно інвестувати близько 5 трильйонів гривень протягом 10 років. Відповідно, Державний дорожній фонд повинен бути збільшений в 10 разів у порівнянні з об'ємом 2018 року",- сказав він.

За словами Притоманова, подібні інвестиції можна залучити за допомогою міжнародних фінансових інститутів та державно-приватного партнерства, зокрема концесії, з розподілом видатків бюджету на 10-20 років.

Також Притоманов зазначив, що окремим проблемним аспектом ринку є низька конкуренція.

"Зокрема, понад 50% ринку дорожніх робіт, що проводяться за бюджетними програмами та на тендерній основі через Prozorro, займають лише 5 підрядників, один з яких - іноземний. У більшості областей у тендерах беруть участь не більше 2-3 компаній, а в Івано-Франківській, наприклад, понад 80% ринку охоплює лише 1 компанія. Тобто, реальна конкуренція практично відсутня",- сказав він.