фото uz.gov.ua

Безвіз: новим потягом до Польщі за кілька годин

19:11, 12.06.2017
6 хв. Репортаж

Українсько-польським потягом «Київ-Львів-Перемишль» українці могли скористатися і до безвізу, адже знали цей маршрут. Та 12 червня відкрито іще один – «Ковель – Хелм».

На другий день дії безвізу з Євросоюзом, в Україні з’явився ще один інструмент для міжнародних подорожей - двовагонний поїзд (рейковий автобус) міжнародного сполучення. У перший свій рейс – з волинського міста Ковель до польського міста Хелм - він вирушив 12 червня.

Рейковий автобус «Ковель-Хелм» - це поїзд у складі двох вагонів ІІ класу, розрахований на 192 місця, 5 з яких передбачено для обслуговуючого персоналу (стюарди володіють польською мовою). Як запевнили очільники «Львівської залізниці», якщо буде великий попит на перевезення на цьому напрямку, «Укрзалізниця» залучатиме інший рухомий склад. А поки що два вагони курсуватимуть щодня. Потяг відправлятиметься з Ковеля об 11:53. Орієнтовний час прибуття до Хелма становить 13:41 (за польським часом). У зворотному напрямку з Хелма поїзд вирушає о 14:51 і, згідно з графіком, прибуватиме до Ковеля о 18:40.

Читайте також"Укрзалізниця" запустила потяг Ковель-Хелм

Відео дня

Вартість квитка, який вже можна придбати у касах міжнародного сполучення, становить 203,7 грн. Щоправда, послуга бронювання та купівлі квитків онлайн на рейкобус, наразі не працює.

Потяг виробництва польського концерну Pesa приємно вразив комфортом і зручністю. Висувні широкі сходи при посадці у вагон, світлові табло у вагонах, де біжучий рядок інформує про рух потягу, наближення пунктів пропуску та умови перетину кордону, зручні просторі туалети, кнопка для виклику стюарда, комфортабельні крісла. У таку спеку особливо приємною була наявність кондиціонера. Залізничники також запевнили, що у холодний час вагони будуть обігріватися.

На жаль, наразі пасажирам не доводиться розраховувати на обіцяний Wi-Fi: мовляв, якщо до кордону з Польщею бездротовий Інтернет обов‘язково буде у вагонах, то після перетину кордону Wi-Fi поки що не передбачений. У реальності бездротовий Інтернет був відсутній під час всього маршруту – від Ковеля до Холма. Також варто врахувати, що розеток для підзарядки телефонів та гаджетів у вагонах взагалі немає.

Крім того, пасажири цього рейкового автобуса не зможуть під час руху придбати каву чи мінералку, не кажучи вже про повноцінний «перекус» - буфет у двовагонному потязі не передбачений.

Розчарує він і потенційних «човників»: провезти контрабанду цигарок або горілки тут не вдасться. Вагони обладнані камерами відеоспостереження, а всі конструктивні отвори опломбовані відповідними пломбами. Як запевнили українські прикордонники, «поза пильним оком митників і прикордонників навіть миша нелегально кордон не перетне». А виявлених контрабандистів погрожують висаджувати у пункті пропуску «Ягодин».

Новий маршрут «Ковель – Хелм», насамперед, розрахований на тих, хто цінує свій час і комфорт, адже зупинки на проміжних станціях не передбачені. Попри те, що митний і прикордонний контроль здійснюється не так, як у поїзді «Інтерсіті» «Київ – Перемишль» (під час руху), а у пунктах пропуску - на українській стороні в «Ягодині», на польській – у «Дорогуську» - багатогодинних простоювань у чергах на кордоні немає. Планується, що перевірки триватимуть 30 хвилин на українській стороні та годину – на польській.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють нові потяги до країн Євросоюзу

За словами очільника «Львівської залізниці» Івана Груника, такі часові рамки передбачено, у тому числі, зважаючи на розрахунки графіку руху потягу. «Він узгоджувався, зокрема, для зручних пересадок на інші поїзди», - розповів директор регіонального філіалу «Укрзалізниці» «Львівська залізниця».

Так, наприклад, існує можливість пересадки пасажирів з поїздів №667 «Чернівці – Ковель», або №97 «Київ – Ковель», або №83 «Одеса – Ковель», а назад з Хелма можлива пересадка на поїзд №98 «Ковель – Київ» та приміські поїзди, які відправляються з Ковеля ввечері.

Загалом, ті пасажири, які вирішать скористатися маршрутом «Ковель – Хелм», залишаться у виграші: в Хелмі на них також чекає зручна пересадка в такі міста як Варшава, Люблін, Замость та Жешув. Тобто, швидко дістатися можна буде майже в усі куточки Польщі.

Генконсул України в Любліні Василь Павлюк запевняє, що поляки також зацікавлені у відкритті швидкісних, комфортабельних транспортних сполучень з Україною.

Але, за словами начальника служби приміських пасажирських перевезень «Львівської залізниці» Сергія Перерви, на перший рейс з Ковеля до Хелма було продано 37 квитків, у зворотному напрямку – всього 3 квитки.

Одна з пасажирок рейкобуса, 57-річна мешканка Ковеля Галина Мазур, яка придбала квиток №22 на даний рейс, розповіла, що «мріяла поїхати туристом до Польщі на кілька днів, однак багатогодинні черги на кордонах були некомфортні». Саме тому вона скористалася можливістю «за дві години з комфортом дістатися Польщі».

Читайте також"Укрзалізниця" днями запустить прямий потяг до Болгарії

Втім, зараз не слід зважати на невелику кількість проданих квитків. «Інтерсіті» до польського Перемишля теж не відразу став популярним. «У грудні минулого року «Інтерсіті» вирушив за маршрутом «Київ – Львів – Перемишль». Зараз ми бачимо який на нього шалений попит. Це був перший крок. Сьогодні запускаємо рейковий автобус з Ковеля до Хелма, на черзі - нові проекти, які дадуть можливість громадянам України швидко і комфортно подорожувати за кордон», - зазначив член правління ПАТ «Укрзалізниця» Сергій Михальчук.

Так, з 1 серпня почне курсувати потяг «Київ-Краків». А у вересні планується запуск поїзда з Мукачева в угорський Дебрецен з перспективою його продовження до Будапешта. І ще більше українців зможуть відчути на собі, що безвіз – діє!

Ксенія Нестеренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся