Лідери ЄС вимагають звільнити Романа Протасевича та його дівчину / фото REUTERS

Голови держав і урядів країн-членів Європейського Союзу на саміті ЄС домовились підготувати нові санкції проти Білорусі через примусову посадку літака Ryanair у Мінську.

Про це йдеться у висновках засідання Європейської Ради стосовно Білорусі.

"Європейська Рада рішуче засуджує примусову посадку літака Ryanair у Мінську (Білорусь) 23 травня 2021 року, що створило загрозу для авіаційної безпеки, і затримання білоруською владою журналіста Романа Протосевича і Софію Сапегу", - йдеться у висновках.

Відео дня

Читайте такожЗеленський доручив припинити авіасполучення з Білоруссю

У зв'язку з цим лідери Євросоюзу закликають негайно звільнити Протосевича і Сапегу, а також гарантувати свободу їхнього пересування.

Також лідери ЄС закликають Міжнародну організаціюцтвільної авіації терміново розслідувати цей безпрецедентний і неприйнятний інцидент.

Водночас, лідери країн-членів Євросоюзу пропонують Раді ЄС схвалити додатковий санкційний список осіб і компаній якомога скоріше і рамках відповідних санкційних режимів.

При цьому, лідери ЄС закликають Раду ЄС схвалити подальші цілеспрямовані економічні санкції і пропонують віце-президенту Єврокомісії, високому представнику Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепу Боррелю надати відповідні пропозиції без затримки.

Також в Євросоюзі закликали компанії-перевізники з ЄС уникати польотів над Білоруссю.

Ще висловлено заклик до Ради ЄС схвалити необхідні заходи для заборони польотів у повітряному просторі Євросоюзу для Білоруський авіаліній і унеможливити їм доступ до аеропортів в ЄС.

Що цьому передувало 

  • В аеропорту "Мінськ" 23 травня екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс.
  • Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який летів на цьому літаку і розшукується в Білорусі.
  • Повідомлялося, що причиною посадки стали дані про мінування літака. У той же час прибуття рейсу здійснювалося в супроводі військового винищувача МіГ-29, піднятого Білоруссю, у зв'язку з чим стала з'являтися інформація про перехоплення і примус літака до посадки.

  • Подія викликала реакцію в світовому співтоваристві. В Європейському союзі через інцидент викликали посла Білорусі і обіцяють наслідки.
  • Авіаційне агентство ООН, Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) заявила, що "сильно стурбована".
  • Президент України доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення з Білоруссю.