Встановлено причини авіакатастроф / Ілюстрація REUTERS

Причиною аварії двох літаків Boeing 737 MAX були помилкові припущення інженерів компанії, відсутність прозорості та недостатній нагляд з боку Федерального авіаційного управління (FAA).

Про це йдеться у 245-сторінковій доповіді, опублікованій на сайті Комітету з транспорту та інфраструктури Конгресу США.

Читайте такожBoeing вперше з минулого року продавши два лайнери 737 Max

Відео дня

"Аварії MAX були ... жахливою кульмінацією ряду помилкових технічних припущень інженерів Boeing, відсутності прозорості з боку керівництва Boeing і вкрай недостатнього нагляду з боку FAA", - йдеться в доповіді.

Основні проблеми

У документі виділено ряд основних проблем. Це, зокрема "колосальний фінансовий тиск" на компанію через необхідність конкурувати з новим Airbus A320, що призвело до посилених спроб знизити витрати та не сповільнювати виробництво.

До краху призвели також помилкові припущення щодо дизайну і продуктивності, культура «приховування» (Boeing приховував важливу інформацію від FAA, своїх клієнтів і пілотів 737 MAX) і вплив компанії на Федеральне авіаційне управління.

Серія катастроф

29 жовтня 2018 року пасажирський Boeing 737 Max авіакомпанії Lion Air впав у море через кілька хвилин після вильоту з аеропорту Джакарти, загинули всі 189 осіб, що знаходилися на борту. Це була перша катастрофа новітньої моделі одного з найпопулярніших у світі літаків.

У березні минулого року літак Boeing 737 MAX 8 розбився в Ефіопії всього через шість місяців після авіакатастрофи за участю цієї ж моделі в Індонезії. Загинули 350 осіб.

Після трагедії в Ефіопії регулятори по всьому світу заборонили літакам сімейства MAX літати. Авіакомпанії почали відмовлятися від вже укладених з Boeing контрактів на поставку цього типу літака.

Нові контракти

У січні 2020 року компанія Boeing офіційно зупинила виробництво літаків 737 серії Max.

У травні 2020 року Boeing відновив виробництво скандальних літаків 737 MAX

20 серпня 2020 року Boeing вперше з минулого року продав два лайнера 737 Max.