Умовна назва аеропорту - "Мукачево-3" / фото прес-служби 1+1

Новий аеропорт у Закарпатській області побудують на території Мукачівської територіальної громади, умовна назва аеропорту - "Мукачево-3".

Про це у Facebook повідомив глава "Укрінфрапроекту" Кирило Хомяков.

Читайте такожМіж Миколаєвом та Києвом відновлять пасажирське авіасполучення

Відео дня

Точні координати аеропорту стануть відомі після проектування.

Новий аеропорт матиме два курси посадки без заходу на територію сусідніх держав.

Наступні кроки - це оголошення тендеру на проектування, узгодження з усіма місцевими службами та розв'язання земельних питань.

Скріншот з Facebook

На Закарпатті планують побудувати аеродром зі злітною смугою 2800 метрів, що дасть можливість приймати літаки класу А320 / В737. Очікується, що аеропорт зможе обслуговувати більше мільйона пасажирів на рік.

Інфографіка Укрінфрапроект

Також цю інформацію підтвердив міністр інфраструктури Владислав Криклій на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Нарешті визначено місце розташування аеропорту на Закарпатті з умовною назвою аеропорту "Мукачево-3". Головні питання з місцевою владою вирішені та узгоджені, і підписаний меморандум про співпрацю з проектування і будівництва нового аеропорту в Закарпатській області", - сказано в повідомленні.

Скріншот з Facebook

За словами Криклія, обрана локація для аеропорту має оптимальні погодні умови, зокрема, за рік на цій локації фіксується 13-15 випадків, коли видимість менше ніж 1 кілометра, а швидкість вітру більше ніж 10 м/с.

Також він підтвердив, що новий аеропорт матиме два курси посадки без заходу на територію сусідніх держав.

«Наступні кроки - це оголошення тендеру на проектування, узгодження з усіма місцевими службами та розв'язання земельних питань», - підкреслив міністр.

Криклій також повідомив, що на роботи з розробки проектної документації на 2021 рік виділено 29,3 млн грн, а саме будівництво аеродрому займе орієнтовно до трьох років.

Що цьому передувало

  • У листопаді 2020 року повідомлялося, що кількість місць для будівництва аеропорту в Закарпатті скоротилася до двох — міста Мукачево та селища Середнє.
  • У квітні 2021 року голова Державного агентства інфраструктурних проектів України Кирило Хомяков заявив, що локацію для будівництва аеропорту змінять. Таке рішення прийняли у зв'язку з тим, що місцеві бізнесмени почали скуповувати землі в селищі Середнє, щоб «втридорога продати державі там, де буде аеропорт».
  • Міністр інфраструктури Владислав Криклій висловив сподівання, що у 2022 році Мінінфраструктури зможе розпочати будівництво аеропорту в Закарпатті.
  • Прийнятий Верховною Радою державний бюджет на 2021 рік передбачає фінансування розвитку аеропортів у Дніпрі, Вінниці, Рівному та Херсоні.
  • Стратегія Міністерства інфраструктури передбачає щорічну модернізацію 5-6 аеропортів залежно від обсягів фінансування.