Мінінфраструктури закликає усіх судновласників України та світу не користуватися послугами рф

Міністерство вимагає зупинити морське сполученням із портами рф, а також обслуговування російських суден в іноземних портах.

Міністерство інфраструктури України закликає всіх судновласників та судноплавні компанії, судна яких ходять під прапором України або інших країн, не отримувати будь-які послуги (конвенційні, технічно-експлуатаційні, бункерувальні, провізійні тощо) від компаній, власниками яких є:

- громадяни російської федерації;

- юридичні особи, які зареєстровані на території російської федерації;

- юридичні особи, кінцевими бенефіціарами власниками, членами чи учасниками (акціонерами) яких є громадяни російської федерації;

- фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України "Про санкції".

Раніше, у зв’язку із порушенням російською федерацію положень міжнародного права, Україною було заборонено плавання у внутрішніх водах України та заходження до портів України:

- суден під прапором російської федерації;

- суден, власниками, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни рф, юридичні особи, які зареєстровані на території російської федерації, а також фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано санкції (відповідно до Закону України "Про санкції").

Також заборонено заходження суден під прапором України до портів російської федерації.

Відповідні рішення прийняті Україною у зв’язку з порушенням країною-агресором статті 2 Конституції України (посягання на територіальну цілісність України), з урахуванням статті 25 Конвенції ООН із морського права, пунктів 3.2 та 3.3 Правила 7 глави XI–2 Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 року з 01.03.2022 (розпорядження КМУ від 01 березня 2022 року N 191 "Про невідкладні заходи з безпеки торговельного мореплавства").

"Тільки спільними консолідованими зусиллями українців і наших міжнародних партнерів ми зможемо змусити росію відповісти за всі людські смерті, спричинені проявом небаченої у ХХІ столітті агресії", - зазначили у МІУ.

Міністерство нагадує, що Україна направила майже 50 звернень на адресу провідних морських держав та асоціацій світу з інформацією про вторгнення російської федерації до України та фактами грубого порушення нею міжнародного морського права.

"Ми вимагаємо зупинити морське сполученням із портами рф, а також обслуговування російських суден в іноземних портах", - кажуть у Мінінфрастурктури України.