Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект "Про внутрішній водний транспорт", який серед іншого передбачає створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів для забезпечення судноплавства ними.

Читайте такожДержрегслужба не погодила підвищення плати за проходження шлюзів

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту №1182-1-д проголосували 243 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, метою прийняття законопроекту є правове врегулювання правовідносин у сфері внутрішнього водного транспорту та встановлення економічних та організаційних основ діяльності внутрішнього водного транспорту.

"Прийняття проекту забезпечить уніфікацію термінології в галузі водного транспорту та виключення колізій у відповідній сфері законодавства", - йдеться в документі.

Також законопроект передбачає створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів у складі спеціального фонду державного бюджету України для забезпечення судноплавства.

"Джерелами формування зазначеного спеціального фонду Державного бюджету України плануються: відсоток коштів акцизного податку з вироблених в Україні пального, акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, митних платежів, що сплачуються при приміщенні судів у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами", - йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що кошти Державного фонду внутрішніх водних шляхів будуть направлятися на фінансове забезпечення: обслуговування внутрішніх водних шляхів для утримання їх в судноплавному стані, будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання стратегічних об'єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту, здійснення заходів щодо забезпечення безпеки судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення судноплавства, функціонування, реконструкції, ремонту і розвитку річкової системи інформаційно, заходів щодо розвитку інфраструктури внутрішнього водного транспорту відповідно до державних програм, утримання, реконструкції, ремонту, технічного переоснащення та охорони судноплавних гідротехнічних споруд (судноплавних шлюзів), а також витрат на використання цих споруд для пропуску суден.

Також наголошується, що основні новели, закладені в законопроект "Про внутрішній водний транспорт", сприяють інтеграції внутрішніх водних шляхів в інтермодальну логістичну схему, яка дозволить Україні посилити свою конкурентну позицію в транспортній системі країн-членів ЄС.

Як повідомляв УНІАН, підготовлений Міністерством інфраструктури законопроект "Про внутрішній водний транспорт" був оприлюднений на сайті відомства ще в травні 2015 року.

Даний законопроект був направлений до Ради в серпні 2015 року, проте вже у вересні документ був відкликаний, а в листопаді того ж року Рада отримала доопрацьований законопроект.

22 березня 2017 року Верховна Рада відправила на доопрацювання в парламентський комітет з питань транспорту проект закону "Про внутрішній водний транспорт".