Білоруські підприємства одна за інших йдуть на безстроковий страйк / REUTERS

У разі припинення поставок нафтопродуктів з Білорусі ні стрибка цін, ні дефіциту в Україні не буде.

Читайте такожУ Беларуси оголосілі загальнонаціональній страйк

Про це повідомив в Facebook директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Відео дня

Він нагадав, що поставки нафтопродуктів з Білорусі займають понад 30% нашого ринку.

"Як би не складалася ситуація з поставками з Білорусі, максимум, що може це відгукнутися для нас - тимчасовою, двох-тритижневого турбулентністю. Не дефіцитом, не різким стрибком ціни, а саме тимчасовою дестабілізацією, та й то не факт. По-перше, ми вже півроку живемо з величезним профіцитом дизельного палива і бензину. Трейдери продають його в кращому випадку в нуль, настільки перезалитий ринок. По-друге, ринок України відкритий для поставок з усіх боків ", - написав експерт.

Білоруські НПЗ навряд чи зупиняться

При цьому він повідомив, що сумнівається в тому, що великі білоруські нафтопереробні заводи зупиняться.

Роботі білоруських НПЗ навряд чи щось загрожує / REUTERS

"Наразі НПЗ працюють, про приєднання до страйку заявили працівники НПЗ "Нафтан". Від другого та основного постачальника палива в Україну - Мозирського НПЗ - новин наразі немає. Я сильно сумніваюся, що стабільності роботи білоруських НПЗ щось загрожує. Трудові колективи не можуть не розуміти, що будь-яка дестабілізація виробництва вдарить не по Лукашенко, а по ним. Єдиний, хто може дестабілізувати ситуацію, це Росія, яка забезпечує левову частку сировини. Але мотивів для цього я теж не бачу, хіба що ситуація якось сильно радикалізується ", - зазначив він.

З чим можуть виникнути проблеми

Водночас він зазначив, що єдина справді проблемна позиція - це бітум, який використовується в дорожньому будівництві.

"Білоруські обсяги, а це половина ринку, замінити об'єктивно нічим, російські поставки закриті, а імпорт по морю українські трейдери тільки освоюють. Але для економіки та життєдіяльності країни це не питання стратегічної важливості, на відміну від дизпалива і бензину. Нічого, побудуємо пізніше. Може, заодно, пріоритети переглянуть на користь посилення захисту населення від коронавірусу", - зазначив експерт.

Що цьому передувало

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори .
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З ночі 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих почали випускати з ізоляторів.
  • Україна в січні-липні 2020 року скоротила валютні витрати на імпорт нафтопродуктів до 1,914 мільярда доларів, що на 36% менше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Згідно з даними митниці, імпорт нафтопродуктів з Росії склав 752,88 мільйона доларів (39,3% від витрат на імпорт нафтопродуктів), з Білорусі - 604 мільйонів доларів (31,5%), з Литви - 239,7 мільйона доларів (12, 5%).