Валентин Гладких

Анатолій Гриценко та Андрій Садовий не стали об’єднуватись, бо не мають реальних шансів виграти президентську виборчу кампанію.

Приймаючи участь у виборах президента, вони мають на меті реалістичніші цілі - нагадати суспільству про себе та спробувати провести власні політичні сили до майбутнього парламенту, - вважає політолог Валентин Гладких.

«Якби була гіпотетична можливість того, що Садовий, чи Гриценко можуть виграти президентські вибори, тоді, я думаю, що перспективи їхнього об’єднання були б більш вірогідними. Але, оскільки…шансів нема ні в одного, ні в іншого -  то немає … жодних мотивів, які б спонукали їх до об’єднання», - стверджує політолог.

Відео дня

Шанси політиків на президентських виборах не високі, бо вони не опираються на реальний електорат та не мають діючих партійних структур. Гриценко та Садовий більш значимі у інформаційному полі, ніж в реальному житті. А їх відчайдушні спроби представити себе як альтернативу діючим політикам, виглядають смішно, - вважає політолог.

«Вони можуть подобатися людям, їм можуть симпатизувати... Але якщо у них немає можливості знайти свого виборця, привести цього виборця проголосувати та захистити результати волевиявлення  - виграти вибори неможливо…повинна бути залучена величезна маса людей, потрібна діюча партійна структура. У Садового хоча б є фракція у Верховній Раді та були якісь партійні осередки, але коли ми говоримо про Гриценка  - то нема такої партії "Громадянська позиція", вона існує тільки на папері», - пояснює експерт.

Валентин Гладких також вважає, що електоральне поле Гриценка, Садового та інших кандидатів, що називають себе демократичними – доволі обмежене. І не об’єднавши власні політичні зусилля, вони будуть лише конкурувати один з одним. Але перспективи об’єднання партій «Самопоміч» та «Громадянська позиція»  напередодні парламентських виборів, на думку експерта, доволі песимістичні. Гриценко та Садовий підуть на осінні вибори окремими колонами, тому що «у кожного є свої спонсори, у кожного є свої люди, які хочуть потрапити в парламент за списками».  

«Вони банально не домовляться про спільний список, про спільну партійну структуру…про те, хто що буде фінансувати і в яких межах…хто і як буде розподіляти і контролювати спільний бюджет і яким він буде. Тобто, тут банально безліч суто технічних проблем, які вони не спроможні вирішити», - пояснює Гладких.