Росія відправить двох спостерігачів на вибори в Україну / фото УНІАН

Росія збирається відправити двох спостерігачів на вибори в Україні, попри встановлену Верховною Радою заборону.

Про це повідомила російська газета «Коммерсант» без згадки імені джерела, яке про це повідомило.

За даними газети, 11 лютого двоє громадянок Росії прибудуть до України для моніторингу виборів за мандатом Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Ідеться про Крістіну Богданову з Російського фонду вільних виборів і та Єлизавету Борисову з Російського громадського інституту виборчого права.

Відео дня

Читайте такожЗанепокоєність України цілком реальна: Волкер знову прокоментував допуск спостерігачів від РФ до виборів

Газета припускає, що їхні кандидатури обрали «не випадково». Адже вони не підпадають під обмеження в'їзду для чоловіків 16-60 років, запроваджене в Україні з воєнним станом, та є представницями неурядових організацій.

7 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект про заборону участі громадянам Росії спостерігачами на виборах в Україні. Директорка Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібйорг Гісладоттір висловила через це невдоволення.

18 січня стало відомо, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) запросила наглядачів від Росії на президентські вибори в Україні навесні 2019. Згодом Росія заявила, що планує відправити своїх спостерігачів на вибори президента України навесні 2019 року. Водночас голова українського МЗС Павло Клімкін заявив, що Міністерство закордонних справ України не прийматиме заявки від російських спостерігачів на вибори президента-2019.

Документи для реєстрації кандидатом у президенти за весь час роботи Центральної виборчої комісії принесли 90 людей.

31 грудня в Україні розпочалася передвиборча кампанія виборів президента-2019.

Голосування у першому турі виборів президента України відбудеться з 8:00 до 20:00 31 березня. Офіційні результати голосування українців мають оприлюднити не пізніше 10 квітня.