Спецслужби РФ намагалися втрутитися у роботу системи "Державний реєстр виборців" / фото УНИАН

Служба безпеки України викрила наміри спецслужб РФ блокувати роботу систем, задіяних для забезпечення проведення виборів, зокрема системи "Державний реєстр виборців".

Читайте такожДля запобігання кібератакам в ЦВК чергуватимуть фахівці СБУ та Держспецзв’язку - Турчинов

Правоохоронці з'ясували, що мешканець Дніпра адміністрував групу у забороненій російській соцмережі, через яку поширював фейкові новини, повідомили в СБУ. Крім того, чоловік вів листування з мешканцем РФ, який цікавився і збирав дані про мережі стратегічно важливих операторів зв’язку, місцезнаходження телекомунікаційних вузлів та про періоди часу, що необхідні на відновлення їх після пошкоджень.

Відео дня

"За задумом спецслужб РФ, масові пошкодження кабельних ліній та обладнання певних операторів зв’язку призведуть до порушення сталого функціонування підрозділів ведення Державного реєстру виборців, а також заблокують роботу окремих ланок Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори», яка на даний час розгортається", - йдеться у повідомленні СБУ.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ст.110 "Посягання на територіальну цілісність України".

Як повідомляв УНІАН, раніше СБУ викрила групу громадян України, які на замовлення російських спецслужб планували провокації під час виборів президента.