Внутрішньо переміщені особи мають право голосу на президентських виборах 2019 року / УНІАН

Канадська місія CANADEM зі спостереження за виборами в Україні заявляє, що принаймні 50% внутрішньо переміщених осіб не знали, що вони мають право голосу на виборах президента України.

Як передає кореспондент УНІАН, початкова оцінка виборчого процесу з виборів президента України станом на сьогодні, 1 квітня, була представлена на прес-конференції головою місії CANADEM в Україні Ллойдом Аксуорті.

Читайте такожЦВК опрацювала понад 80% протоколів: у Зеленського 30,4% голосів

Відео дня

В місії вважають недостатніми зусилля, спрямовані на поширення інформації про процедури та забезпечення просвіти виборців на рівні внутрішніх переселенців.

За даними місії, внутрішні переселенці демонструють низький рівень обізнаності з їхніми виборчими правами, зокрема, ВПО старшого віку, які, можливо, не мають доступу до Інтернету та соціальних медіа.

"Як спостерігачі канадської місії, так і ті особи, що працюють із ВПО, оцінили, що принаймні 50% ВПО не знали про те, що вони мають право голосу на виборах, або ж якою є процедура тимчасової зміни адреси голосування", - повідомляють у місії.

У цьому зв'язку сказано, що внутрішньо переміщені особи мають право голосу на президентських виборах 2019 року, однак вони зобов'язані реєструватися в органі ведення Державного реєстру виборців і мусять повторно пройти цей процес у випадку проведення другого туру виборів.

"Законопроект № 6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян») має на меті врегулювати ці питання. На жаль, цей законопроект і досі не було розглянуто у першому читанні, незважаючи на те, що він був зареєстрований у парламенті ще 27 березня 2017 року. Це додаткове ускладнення може потенційно зменшити явку виборців з числа тієї групи громадян, які й без того стикаються з великими труднощами у повсякденному житті", - заявили у місії.

В місії відзначили, що станом на 25 березня (остання дата для тимчасової зміни адреси голосування) лише близько 6,5% відсотків ВПО скористалися такою можливістю.