Ілюстрація / REUTERS

У п'ятницю, 24 травня, в Україні офіційно розпочався виборчий процес із дострокових виборів до Верховної Ради.

Виборчий процес позачергових виборів депутатів, відповідно до закону, розпочинається на наступний день після публікації відповідного указу про проведення дочасних виборів.

Указ президента України Володимира Зеленського №303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року опубліковано в урядовому виданні "Урядовий кур'єр". Указ набрав чинності від дня його публікації.

Відео дня

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила, що виборча комісія готова і здатна виконувати функції з проведення позачергових виборів, а також наголосила, що виборчий процес є невідворотним.

Читайте такожУ Верховному суді зареєстровано вже два позови проти указу президента про розпуск парламенту

Однак вона зазначила, що за чинною процедурою державних закупівель Центральна виборча комісія не встигне надрукувати бюлетені для позачергових виборів депутатів.

Сліпачук додала, що законодавство про державні закупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який цього разу триватиме 58 днів.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Низка народних депутатів збираються звернутися до Конституційного суду щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту. Цю ідею підтримав голова ВР Андрій Парубій.