Жінки тільки в незначній мірі були представлені в уряді і Верховній Раді / фото УНІАН

Координатор системи ООН в Україні і за сумісництвом координатор з гуманітарних питань в підтримку рівної участі жінок у парламентських виборах Оснат Лубрані заявила про необхідність принаймні 30-відсоткової квоти для жінок-кандидатів у виборчих списках партій на позачергових виборах парламенту України.

Читайте такожПонад половина українців считают політичну ситуацію в країні напруженою - опитування

Лубрані виступила в підтримку рівної участі жінок у позачергових виборах в Україні. Її цитує представництво ООН в Україні.

Відео дня

"З огляду на майбутні парламентські вибори, від імені ООН я хотіла б звернути увагу на важливість рівної участі жінок у виборах та їх представництва в наступному скликанні Верховної Ради. Жінки складають 54% населення України, але протягом усієї історії вони лише незначною мірою були представлені в уряді і Верховній Раді і ніколи не обіймали посаду президента", - підкреслила координатор системи ООН в Україні.

Вона закликала "проявити політичну волю і мужність реалізації не менше 30-відсоткової квоти для жінок-кандидатів у виборчих списках політичних партій".

"Я б хотіла апелювати до зобов'язань України відповідно до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку вона ратифікувала. Стаття 4 вимагає від держави реалізувати тимчасові спеціальні заходи, включаючи квоти, а стаття 7 закликає до ліквідації дискримінації щодо жінок у політичному та суспільному житті країни", - зазначила Лубрані.

Також координатор запевнила, що в ООН готові співпрацювати з жінками і чоловіками в Україні для досягнення "соціальної справедливості та сталого розвитку в країні".

Нагадаємо, що 22 березня у Верховній Раді вперше з'явилися жінки-охоронці.