Ілюстрація / REUTERS

Офіційно на чергові парламентські вибори в держбюджеті 2019 закладено 1 млрд 949 млн 620 тис. грн.

Потрібно тільки, щоб Кабмін своїм розпорядженням виділив ці гроші. Але тут є певні ризики, розповів Главреду політичний консультант Микола Спірідонов.

"Зараз, на 2019-й, гроші на парламентські вибори є, але уряд може спробувати зманеврувати. Наприклад, скажуть, що кошти були передбачені на жовтень і не були передбачені на липень. І тому у нас проблеми з фінансуванням", – пояснив експерт.

Відео дня

Він нагадав, що така ситуація в Україні вже була в 2008-м. Тоді при президенті Вікторі Ющенку Кабмін відмовився виділяти гроші на позачергові вибори.

Читайте такожДострокові парламентські вибори за старою системою: журналісти з'єднання ясували, що на виході отримає виборець (відео)

"В уряді Юлії Тимошенко, заявили, що грошей немає – вони не були передбачені на вибори", – розповів Спиридонов.

Однак зараз склалася інша картина: більшість ключових гравців – таких як Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Юрій Бойко згодні з достроковими виборами, зазначив політолог.

"У кожного на те своя причина. Колишній президент сподівається отримати депутатську недоторканність, тому буде конвертувати набрані у другому турі 24% в партію. У Тимошенко зараз найменша фракція в Раді, і вона хоче її збільшити. Бойко теж має свої амбіції. Допускаю, що проти такого рішення Олег Ляшко, Андрій Садовий та Арсен Аваков", – уточнив Спірідонов.

Нагадаємо, 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Ради, дострокові вибори у Верховну Раду були призначені на 21 липня. Указ був опублікований 23 травня в урядовому виданні Урядовий кур'єр, після публікації документ набув чинності.