КСУ розпочав розгляд питання щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту / фото УНІАН

Конституційний суд України розпочав розгляд питання щодо конституційності указу президента про розпуск Верховної Ради.

Читайте такожУ Зеленського запевняють, що указ президента про розпуск Ради відповідає Конституції

Як передає кореспондент УНІАН, Велика палата КСУ розпочала слухання по справі за конституційним поданням народних депутатів щодо указу президента про дострокове припинення повноважень ВР.

Відео дня

На засідання прийшов президент України Володимир Зеленський. Це вперше в історії країни, коли президент бере участь в засіданні КС.

Перед будівлею КСУ проходить мітинг. Близько сотні активістів вимагають від суду визнати указ президента Володимира Зеленського неконституційним.

КСУ оголосив перерву до 14.00.

Будівлю КСУ охороняють близько сотні правоохоронців. Проте ситуація наразі спокійна. Більша частина поліцейських і нацгвардійців перебувають в автомобілях поблизу суду.

Володимир Зеленський виступив у КСУ і відразу пішов: "Щоб ніхто потім не сказав, що моя присутність мала вплив на суддів і моє рішення було прийнято під тиском".

Після виступу ряду доповідачів суд пішов на перерву до 11-45.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня представники "Народного фронту" внесли до КСУ подання про неконституційність указу щодо розпуску Верховної Ради. Подання підписали 62 народних депутата. Вони просять суд відкрити конституційне провадження за цим поданням, визнати його невідкладним та розглянути протягом місяця, а також визнати указ президента про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів до парламенту неконституційним.