Однією з найпоширеніших форм агітації в ході виборчої кампанії є проведення концертів в підтримку партій чи кандидатів / Фото Марина Григоренко

Однією з найпоширеніших форм агітації під час нинішньої парламентської виборчої кампанії є проведення концертів на підтримку певних партій чи кандидатів у народні депутати.

Читайте такожІво Бобул йде до Ради

Про це йдеться у переданих УНІАН попередніх висновках Комітету виборців України щодо оцінки ходу виборчого процесу на позачергових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року.

Відео дня

За даними КВУ, зокрема, в Одесі під час заходів, організованих партією «Довіряй ділам», виступали українські співаки Макс Барських та Ірина Білик. Також повідомляється, що на Полтавщині, у м. Карлівка, на початку червня відбувся захід потенційного кандидата в народні депутати Вітка, який супроводжувався концертом музичного гурту «Дзідзьо».

Також у КВУ зазначили, що благодійний фонд родини Розенблат (Борис Розенблат є чинним народним депутатом) оголосив конкурс у соціальних мережах, 5 переможців якого отримали по два квитки на концерт на підтримку поранених українських воїнів. При цьому повідомляють, що серед анонсованих співаків: Олександр Пономарьов, гурт СКАЙ, Оля Цибульська та інші.

Водночас у Комітеті виборців наголосили, що кандидати у народні депутати майже не використовують таку форму агітації як безпосередні зустрічі із громадянами.

При цьому в організації зазначили, що на відміну від попередньої парламентської виборчої кампанії однією з найпоширеніших форм агітації під час нинішньої кампанії стало проведення концертів на підтримку політичних сил чи окремих кандидатів у народні депутати.

«Так, студія «Квартал 95», діяльність якої асоціюється із президентом України Володимиром Зеленським, анонсувала серію музично-гумористичних концертів у 19 містах України (концерти заплановані із 29 червня по 16 липня)», - зазначається у висновках КВУ.

Також в організації нагадали, що у регіонах відбуваються концерти гурту «Океан Ельзи», лідером якої є перший номер у виборчому списку партії «Голос» Святослав Вакарчук.

Крім того, у висновках КВУ зазначається, що лідер Аграрної партії України Михайло Поплавський розмістив рекламу своїх майбутніх концертів, які відбудуться вже після виборів.

В організації наголосили, що проведення концертів є однією з форм передвиборчої агітації. При цьому в КВУ зазначили, що наявність під час проведення концерту політичної символіки партії чи кандидата, обговорення положень їх передвиборчих програм або ж прямі заклики голосувати «за» чи «проти» мають розглядатися як діяльність, що спонукає виборців голосувати за певного кандидата, а, отже, є агітацією, тому має фінансуватися із виборчого фонду партії чи кандидата.

Також у Комітеті виборців нагадали, що використання власних коштів партій, коштів кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.