В ОПОРІ вважають, що суди можуть скасовувати результати виборів в деяких дільницях / фото УНІАН

В ОПОРІ не виключають втручання судів у підбиття підсумків на позачергових виборах народних депутатів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявила координатор ОПОРИ Ольга Айвазовська.

Читайте такожВ ОПОРІ розповіли, скільки мільйонів доларів політики витратили на передвиборчу рекламу в Facebook

Відео дня

Вона зазначила, що ОПОРА зафіксувала за весь період виборчої кампанії 1 тис. 945 порушень.

Незаконна агітація – 1 тис. 783 порушень, матеріальне стимулювання виборців, у тому числі непрямий підкуп, діяльність благодійних фондів, подарунки виборцям, в тому числі юридичним особам — 202, порушення з боку виборчих комісій — 93, зловживання адмінресурсом — 44, кримінальне втручання у виборчий процес (напади на агітаторів, пошкодження виборчої документації) — 17, перешкоджання журналістам та спостерігачам — 7.

Вона додала, що такі порушення не є екстраординарними і вони наразі не впливають на кінцевий результат виборів, крім випадків підкупу виборців.

Крім того, вона заявила що у зв’язку з тим, що на дострокових виборах залишилася мажоритарна складова, в ОПОРІ не виключають, що у окремих депутатів може виникнути спокуса забезпечити собі перемогу на окрузі через позови до судів шляхом скасування результатів виборів на окремих дільницях, як це було у 2012 році.

“У мажоритарній складовій кожна дільниця є важливою. На дільниці можна визнати недійсними результати виборів, це означає, що може повторитися практика 2012-2013 років, коли судова влада використовувалася, щоб у межах округу скасувати результати по десяти дільницях, змінивши в цілому результати виборів по округу”, - сказала Айвазовська.

Крім того, вона додала, що реальність мажоритарної складової несе ризик адміністративного тиску на виборців-ув’язнених, оскільки особи, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі, також голосують по мажоритарній складовій.

“Якщо в межах округу є великий подібний заклад - це серйозна мотивація для кандидата стимулювати адміністрацію тюрем”, - повідомила координатор ОПОРИ.

Айвазовська закликала виборців при отриманні бюлетенів перевіряти, чи є на них підпис члена комісії, оскільки у разі його відсутності бюлетень під час підрахунку буде визнано недійсним.

Також вона додала, що за даними ОПОРИ 51 округ зі 199 є дуже конкурентним.

"І ця конкуренція не завжди є добросовісною, що може мати наслідки в день голосування", - сказала Айвазовська.