Вибори відбудуться 21 липня / REUTERS

В Україні завершилась передвиборча кампанія до Верховної Ради. Вся політична агітація має бути припинена, щоб не порушувати законодавства.

Вибори відбудуться 21 липня. Дільниці на всій території держави будуть відкриті о 8:00 і закриються о 20:00. За місця у парламенті дев'ятого скликання будуть боротися 22 партії. Також половину парламенту оберуть на мажоритарних округах. 

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив про розпуск Верховної Ради. Юридична підстава ухвалення такого рішення – від 2016 року не існувало парламентської коаліції.

Відео дня

Читайте такожЦВК завершила реєстрацію міжнародних спостерігачів на парламентських виборах

Через місяць, 20 червня, Конституційний суд України визнав оголошення виборів законним. Із відповідним поданням щодо конституційності президентського указу звернулись народні депутати від "Народного фронту". На думку суддів, через внесені до Конституції змін з приводу формування коаліції і відсутності правового регулювання був створений конфлікт між президентом і Верховною Радою. Таким чином, розв'язати суперечності можуть тільки вибори.

Вибори відбуватимуться за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за списками, а інша - за мажоритарними округами. У бюлетені з партіями будуть 

Центральна виборча комісія для проведення позачергових виборів у Верховну Раду замовила понад 63 млн бюлетенів, які виготовить "Поліграфічний комбінат "Україна". Бюлетені розраховані на 31 мільйон виборців. Їх замовили вдвічі більше, бо кожен виборець отримає по два папери – один для голосування за партію, другий – за мажоритарного кандидата.