З'явилось нове опитування щодо явки людей на вибори 25 жовтня / Фото УНІАН

Понад 55% громадян України обов'язково голосуватимуть на місцевих виборах 25 жовтня, водночас у разі загострення епідемічної ситуації з коронавірусом таку готовність висловлюють 45%.

Читайте такожБрати участь у місцевих виборах збираються понад 80% українців - опитування

Про це свідчать передані УНІАН результати другої хвилі опитування, проведеного з 19 по 22 вересня соціологічною групою "Рейтинг".

Відео дня

"Поступово зростають позитивні очікування від місцевих виборів. Третина опитаних (минулого разу – чверть) мають надію на позитивні зрушення в їхніх містах та селах після 25 жовтня. Половина вважають, що нічого не зміниться, лише 7% очікують погіршення", - йдеться в опитуванні.

Водночас 55% респондентів зазначили, що обов’язково візьмуть участь у місцевих виборах, вагаються (50/50) – 21% респондентів, а можливо візьмуть участь ще 8% опитаних.

Крім того, про малоймовірність участі у виборах зазначили 15% респондентів.

"Відносно вищу готовність до участі у виборах проявляють найстарші категорії населення (близько 70%). Серед молоді (18-29 років) лише третина говорять, що прийдуть на дільниці. В усіх вікових групах, крім найстаршої, спостерігається поступове зменшення інтересу до участі в голосуванні", - зазначають соціологи.

Дані опитування також свідчать про те, що можливе загострення ситуації з коронавірусом має негативний вплив на активність виборців.

Адже за таких умов лише 45% заявляють про свою готовність взяти участь у виборах, 23% вагаються (50/50), 10% заявляють про можливу участь, 21% – про малоймовірну.

"Моделювання такої ситуації дається взнаки на готовності взяти участь у виборах у всіх вікових категоріях", - уточнюють соціологи.

***Опитування проведено методом телефонного інтерв'ю серед 5 тис. українців віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження: не більш як 1,4%.

Місцеві вибори 2020: що відомо

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Починати здійснювати передвиборчу агітацію партія або кандидат повинні наступного дня після реєстрації, а завершити - о 24:00 23 жовтня.
  • Крім того, згідно з планом, тервиборчкоми повинні утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня.
  • Голосування проходитиме з 8: 00 до 20: 00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми повинні по 6 листопада.
  • За рішенням уряду, голосування під час карантину буде проходити з дотриманням додаткових протиепідемічних заходів.