ЦВК скасувала постанову Уманської міської ТВК від 25 вересня 2020 року / фото vch-uman.in.ua

Центральна виборча комісія скасувала постанову Уманської міської територіальної виборчої комісії про відмову в реєстрації кандидатом на посаду міського голови чинного мера Олександра Цебрія.

Як повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК, відповідне рішення члени комісії ухвалили на сьогоднішньому засіданні.

Зазначається, що до ЦВК надійшла скарга Черкаської обласної організації політичної партії «Пропозиція», в якій суб’єкт звернення просив, зокрема, визнати протиправною бездіяльність Уманської міської ТВК щодо неповідомлення про виявлені недоліки у поданих до цієї виборчої комісії документах для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Цебрія, висунутого зазначеною місцевою організацією політичної партії. А також – у зв’язку з цим скасувати постанову вказаної виборчої комісії про відмову в реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Цебрія.

Відео дня

Читайте такожЦВК акредитувала понад сто міжнародних спостерігачів на місцевих виборах

«Вивчивши скаргу, додані до неї матеріали, а також пояснення членів Уманської міської ТВК, Комісія зазначила, що суб’єктом оскарження спростовано твердження скарги стосовно бездіяльності Уманської міської територіальної виборчої комісії щодо неповідомлення суб’єкта звернення зі скаргою про виявлені недоліки та ненадання можливості щодо їх виправлення. Відтак ЦВК відмовила у задоволенні скарги в частині визнання протиправною бездіяльності Уманської міської ТВК», - йдеться у повідомленні.

Разом з тим було встановлено, що порушення, на підставі яких тервиборчком відмовив Цебрію у реєстрації, фактично є неточностями у поданих документах, які не є перешкодою для розуміння змісту викладених відомостей, тож вони можуть бути усунуті в порядку, визначеному Виборчим кодексом України.

«Такі недоліки не можуть вважатися підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду міського голови. Відтак ЦВК скасувала постанову Уманської міської ТВК від 25 вересня 2020 року "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Уманського району Черкаської області Олександра Цебрія, висунутого Черкаською обласною організацією політичної партії "Пропозиція" на перших виборах депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року», - наголосили в ЦВК.

Окрім того, Уманська ТВК зобов’язана до 21:00 30 вересня повторно розглянути документи, подані для реєстрації кандидата на посаду Уманського міського голови Цебрія у відповідності до вимог Виборчого кодексу України і з урахуванням постанови ЦВК та невідкладно поінформувати Комісію про прийняте рішення.

Як відомо, 26 вересня чинний міський голова Умані Олександр Цебрій заявив, що ТВК відмовилась реєструвати його кандидатом на посаду мера. Водночас, за його словами, було зареєстровано кандидатами двох тезок нинішнього мера.

Читайте такожРазумков вважає, що до виборів Рада не прийме закон щодо "клонів" у бюлетенях

Місцеві вибори в Україні: коли і як відбудуться

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів, по 24 вересня було заплановане подання документів до відповідних тервиборчкомів для реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посади сільського, селищного та міського голови.
  • Відмовитися від балотування кандидат чи партія, яка його висунула, можуть до 5 жовтня.
  • Починати здійснювати передвиборчу агітацію партія чи кандидат повинні наступного дня після реєстрації, а завершити - о 24:00 24 жовтня.
  • Тервиборчкоми мають утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня.
  • Голосування відбуватиметься з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми мають по 6 листопада.