25 жовтня відбудуться місцеві вибори в Україні / фото УНІАН

Існує ймовірність втручання представників Росії та Угорщини у місцеві вибори в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська заявила на прес-конференції, що "нами зафіксовано факти втручання іноземних держав у виборчу компанію".

Читайте такожМісцеві вибори: сьогодні завершується агітація за кандидатів, завтра – "день тиші"

Відео дня

За її словами, зокрема йдеться "про агітацію посадових осіб держави Угорщина на території України за одну з політичних партій".

Як сказала Айвазовська, ОПОРА, зафіксувавши ці факти, звернулася до Міністерства закордонних справ, а МЗС, відповідно, до Служби безпеки України "з метою попередження в'їзду цієї особи на перспективу, тому що вона порушила законодавство України".

Айвазовська повідомила, що ОПОРА також досліджувала форми кібератак, кібервтручання у виборчий процес. За її словами, зокрема йдеться про ситуацію щодо направлення від нібито СБУ листа пятому президенту України Петру Порошенку та партії "Європейська солідарність" щодо необхідності надання персональних даних всіх кандидатів вид "ЄС" у Донецькій і Луганській областях. Як зауважила Айвазовська, це свідчить про те, що "ініціаторами була третя сторона, ймовірно, що це Російська Федерація".

"Закликаємо СБУ прореагувати не у спосіб оприлюднення новини на своєму сайті, що вони не надсилали цей запит до "Європейської солідарності", а здійснити необхідне дослідження цієї справи та оприлюднити для суспільства інформацію, чи мало місце втручання дійсно з боку РФ в українські вибори. Такі факти необхідно розслідувати, а не обмежуватися коментарями", - наголосила Айвазовська.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня ряд народних депутатів, зокрема співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко, розмістили у Facebook скан-копію листа нібито від Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях до голови партії Порошенка з проханням надати перелік кандидатів та їхні біографічні дані, які балотуються в Донецькій області до місцевих рад, на посади голів міст, селищ та сіл.

Того ж дня в СБУ заявили, що повідомлення народних депутатів від "Європейської солідарності" з приводу тиску на них з боку СБУ варто сприймати як бажання отримати додаткові електоральні бали. В СБУ зауважили, що не надсилали до партії "ЄС" "жодних листів такого змісту".

Втручання угорських посадовців у вибори в Україні 

  • 19 жовтня ОПОРА звернулась до МЗС з проханням відреагувати на порушення вимог українського законодавства угорськими посадовцями. За даними спостерігачів мережі, 8-9 жовтня держсекретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття, зокрема деяких об’єктів в Ужгороді, Ужгородському та Берегівському районах, здійснив агітацію на користь партії "КМКС "Партія угорців України".
  • 20 жовтня у МЗС України застерегли угорських посадовців від ведення політичної агітації у Закарпатській області. Як зауважила речниця відомства Катерини Зеленко, МЗС неодноразово фіксувало ознаки ведення політичної агітації державними службовцями Угорщини, які відвідують Закарпаття. "На кожен такий факт МЗС реагує в межах повноважень, дипломатичним шляхом застерігаючи угорську сторону від порушення виборчого законодавства України і спроб втручання у внутрішні справи нашої держави", - сказала вона.
  • За словами Зеленко, "нехтування офіційними закликами МЗС України лише доводить наявність прихованої мети в угорської сторони, яка є неприйнятною у міждержавних відносинах".
  • МЗС звернулося до відповідних правоохоронних структур дати оцінку діям угорських посадовців.