У деяких населених пунктах Донбасу місцеві вибори не відбудуться / фото УНІАН

Проводити місцеві вибори на прикордонних територіях Донецької та Луганської областей нелогічно.

Читайте такожРада змінить графік роботи через місцеві вибори в Україні - Разумков

Таку думку висловив в ефірі каналу "Україна 24" політолог Олександр Антонюк.

Відео дня

"Правильне рішення (скасування виборів у прикордонних підконтрольних районах - ред.). Нагадаю, що на територіях Луганської та Донецької областей проходять військові дії. Ми не можемо проводити вибори до обласних рад. По-перше, тому що буде неповне представництво, по-друге, адміністративне управління цими територіями здійснюють військово-цивільні адміністрації. Нелогічно проводити вибори обласної ради, яка має функції контролю і взаємодії з обласною адміністрацією. Військово-цивільна адміністрація — це кардинально інша система правових відносин, у тому числі з громадами", — сказав він.

Політолог пояснив, чому під скасування потрапляють і території, на яких безпосередньо не йдуть бойові дії.

"У зв'язку з децентралізацією у нас відбулося укрупнення територіальних громад. Відповідно, якщо місто далеко від місця бойових дій, але входить до ОТГ, де проходять бойові дії — вибори там проводити не можна. Не може голова ОТГ здійснювати свої прямі повноваження, оскільки там немає ані нормальної інфраструктури, ані нормального життя. Там є ризик обстрілів, і вони вимагають іншого адміністративного управління. Саме через те ці 18 ОТГ не підпадають під вибори", — сказав він.

Особливості місцевих виборів в Україні-2020

  • 8 серпня Центральна виборча комісія призначила на 25 жовтня проведення майже півтори тисячі перших виборів депутатів та голів різних рівнів у 24 регіонах України.
  • Водночас ЦВК встановила неможливість проведення виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей.
  • Також Комісія взяла до відома висновок Луганської ВЦА про те, що на 5 виборчих дільницях на території Новоайдарської селищної громади неможливо здійснювати організацію підготовки та проведення виборів.