Законопроект щодо уточнення виборчих процедур було відхилено / фото УНІАН

Верховна Рада не підтримала законопроект, яким передбачалося уточнення виборчих процедур.

Як передає кореспондент УНІАН, за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур» (№ 3971) у першому читанні проголосували лише 108 народних депутатів.

Також депутати не підтримали пропозиції про направлення на доопрацювання, тому законопроект відхилено.

Відео дня

Що передбачав законопроект

Проектом пропонувалося внести зміни до Виборчого кодексу України щодо зміни меж дільничних виборчих комісій; щодо уточнення обмежень при веденні передвиборчої агітації; щодо уточнення вимог до інформації про кандидатів, яка розміщується в інформаційних плакатах, інформаційних буклетах та виборчих бюлетенях; щодо висування кандидатів місцевими організаціями політичних партій; щодо вимог до виборчих бюлетенів та порядку їх виготовлення; щодо організації та порядку голосування; щодо реєстрації обраних на місцевих виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Також пропонувалося знизити з 6 до 3 прожиткових мінімумів для працездатних межу, яку не може перевищувати вартість матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки і брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, таких як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі тощо.

Законопроектом передбачалося, що скарга (сканована копія скарги), надіслана електронною поштою, не засвідчена кваліфікованим електронним підписом, виборчою комісією не приймається і не розглядається.

Крім того, пропонувалося скасувати норму про необхідність кандидатам подавати для реєстрації довідки про наявність судимості, а також заяви про відсутність заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини.

Як заявила народний депутат Аліна Загоруйко (фракція «Слуга народу»), представляючи законопроект, у разі відсутності в автобіографії кандидата інформації, яка є обов’язковою відповідно до Виборчого кодексу, на агітаційному плакаті має бути вказано, що кандидат не надав відповідні відомості.

За словами Загоруйко, багато питань і неоднозначних трактувань є і щодо 216 статті Виборчого кодексу, яка стосується паралельного балотування.

Народний депутат Роман Лозинський (фракція «Голос») наголосив, що сьогодні на засіданні профільного комітету його учасники намагалися «за вказівкою з Офісу президента протягти норму про можливість проведення опитування під час виборів».

«Сьогодні вночі прийшло замовлення на наш комітет проводити опитування громадської думки в день виборів, в день виборів проводити, по суті, референдум. Для чого? Щоб зманіпулювати думкою виборців, аби, можливо, спитати про вибори на Донбасі, про спеціальні статуси Донецької та Луганської областей?», - заявив він. За словами Лозинського, опозиційні фракції не дали членам фракції «Слуга народу» підтримати цю норму.

Вас також можуть зацікавити новини: