Разумков прокоментував шантаж з боку Росії / фото УНІАН

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков щодо постанови про місцеві вибори наголошує, що ВР ніколи не йшла на ультиматум і діє в інтересах України та громадян України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу.

Читайте такожУ Раді переглянуть проведення місцевих виборів в ОРДЛО на прохання Кравчука

Відео дня

На запитання щодо заяви голови української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кравчука про те, що Росія висуває ультиматум щодо зміни постанови про призначення місцевих виборів, і чи готова ВР йти на поступки та ультиматуми Росії, Разумков відповів, що відповідний лист Кравчука надійшов до парламенту і був переданий на розгляд комітетів ВР.

"Я теж є прибічником того, щоб вибори відбувалися. Але ми повинні враховувати те, в яких умовах і на яких підставах це може бути. Це повинні бути вибори на базі українського законодавства. Це повинно бути вибором, а не призначенням. Це повинна бути позиція, де будуть брати участь і будуть мати рівні можливості всі учасники цього процесу. І мабуть, головне, що ми маємо враховувати при прийнятті тих чи інших рішень, - це безпека життя та здоров'я наших громадян і захист інтересів саме нашої держави", - заявив Разумков.

Він висловив упевненість у тому, що депутати під час розгляду тих чи інших пропозицій на засіданнях комітетів враховуватимуть це.

"Якщо будуть якісь інші пропозиції до Верховної Ради як до інституції, Верховна Рада буде базувати свої рішення саме на вищеперерахованих мною позиціях", - сказав Разумков.

На запитання, чи ВР зараз не піде на ультиматум, Разумков відповів: "Верховна Рада ніколи не ходила на ультиматум. Верховна Рада, я ще раз повторю, діяла, діє і буде діяти в інтересах нашої держави і наших громадян".

Читайте такожГолова "Слуги народу" назвав єдину умову для скасування місцевих виборівВибори на Донбасі: передісторія питання

15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.

За інформацією прес-служби Офісу президента, 19 серпня на засіданні ТКГ Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.

20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".

Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.