В Україні пройшли чергові місцеві вибори / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

У Комітеті виборців України розповіли про найпоширеніші помилки у бюлетенях на місцевих виборах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив аналітик КВУ Денис Рибачок.

Які помилки знайшли у бюлетенях

За його словами, 25 жовтня однією з ключових проблем стали помилки у виборчих бюлетенях.

Відео дня

"Ця проблема не є новою для України..., але зараз ми побачили масові проблеми. Наприклад, у деяких бюлетенях було неправильно записане прізвище кандидатів, інформацію про них (помилки у даті народження, місці роботи), переплутані номери кандидатів чи округи, а у частині бюлетенів кандидати були пропущені", - сказав Рибачок.

Він зазначив, що частина помилок у бюлетенях була виявлена ще до дня голосування, тому їх встигли передрукувати.

Так, в одній з громад у Закарпатській області 14 тис. бюлетенів передрукували вночі 25 жовтня.

Читайте такожПерші підсумки виборів в Україні: хто лідирує у Києві, Харкові, Одесі та інших містах (оновлено)

Але, зауважив Рибачок, фіксувалися випадки, коли помилки виявляли безпосередньо в день голосування. Наприклад, під час виборів депутатів до Бабинської сільської ради у селі Горбаків на Рівненщині помилку виявили батьки одного з кандидатів, які не знайшли у бюлетені прізвище свого сина.

“Як виявилося, справді мала місце помилка в бюлетені - він був з позначками 1, 2, 4, 5, тобто цифру три комісія загубила в бюлетені, і за цього кандидата виборці не змогли проголосувати”, - пояснив аналітик КВУ.

Крім того, безпосередньо під час голосування помилки в бюлетені виявили на дільниці №350825 на Кіровоградщині, де на той час вже проголосували майже 2 тис. 394 виборці. У тих бюлетенях було переплутано кандидатів в округах.

Також спостерігачі зафіксували проблеми з бюлетенями у Броварах Київської області, де бюлетені з виборів депутатів до міської ради були пронумеровані.

“І ТВК ухвалила абсолютно парадоксальне рішення, запропонувавши членам комісії вирізати ножицями номер з кожного бюлетеня.

Чому так сталося?

Головною причиною вищезгаданих проблем з бюлетенями у КВУ вважають людський фактор.

“Але ми так само не виключаємо й можливі фальсифікації в окремих випадках із бюлетенями”, - заявив Рибачок.

Він уточнив, що через це у КВУ очікують на проблеми із встановленням результатів голосування в деяких громадах та на велику кількість судових справ через помилки у бюлетенях.

Місцеві вибори 2020:

  • 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців становила 36,88%.
  • Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилось.