Варшава. 28 квітня. УНІАН. Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій ЛАВРОВ занепокоєний деякими коментарями на тему нової ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство».

«Мушу сказати, що нас непокояють деякі коментарі з ЄС на тему цієї ініціативи», - сказав він у вівторок в Люксембурзі.

С.ЛАВРОВ не уточнив, які саме висловлювання непокоять російську сторону, але сказав, що Євросоюз запевнив, що ця ініціатива не приведе до членства в об’єднанні країн-учасниць нової ініціативи, котра має бути втілена у життя 7 травня.

Відео дня

«Ми почули сьогодні чергові пояснення, що ЄС не має жодних прихованих мотивів пов’язаних з розширенням. Ми це взяли до відома та будемо чекати на розвиток подій», - сказав він.

С.ЛАВРОВ також висловив надію, що ЄС не використовуватиме «Східне партнерство» для створення «нових сфер впливу».

«Хочеться в це вірити», - сказав голова російського МЗС.

Міністр закордонних справ Чехії, котра зараз головує у Євросоюзі, Карель ШВАРЦЕНБЕРГ назвав «абсурдними» занепокоєння С.ЛАВРОВА.

«Ми досі дотримуємося думки, що не повинно бути жодних сфер впливу: ні для РФ, ні для нас», - сказав він.

«Безпідставними» побоювання російської сторони також назвав також Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр СОЛАНА.

Довідка УНІАН. «Східне партнерство» – польсько-шведська ініціатива, спрямована на поліпшення відносин з ЄС. Засновницький саміт «Східного партнерства» за участю керівників держав-членів ЄС і країн-партнерів відбудеться 7 травня.

В цілому на реалізацію програми на період з 2009 по 2013 роки виділено 600 млн. євро для всіх шести країн, які підпадуть під дію цієї програми: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову і Україну.

У первинній версії документу ініціатива передбачала визнання перспективи членства в ЄС для країн учасниць «Східного партнерства», але в ході обговорень ця частина була видалена з кінцевого документа.