Київ. 27 жовтня. УНІАН. Європейська Комісія підтвердила, що Україна має право на введення квот на експорт зерна.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів заявив прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

«Квотування експорту стратегічної для країни продукції в таких умовах - це абсолютно цивілізована практика, яку повністю розуміють і підтримують зарубіжні партнери України. Єврокомісія звернулася до уряду з листом, в якому підтвердила наше право вводити квоти, і лише просить швидко організувати прозорий процес надання квот. Саме так ми і робимо», - сказав М.АЗАРОВ.

Відео дня

Прем`єр-міністр зазначив, що зараз уряд вирішує питання про експортування того зерна, яке вже завантажене на судна для вивезення. Він підкреслив, що у поточному році з України вже експортовано понад 5 млн. тонн зерна. «Тобто зернотрейдери мали можливість реалізувати свої інтереси у тому ступені, в якому дозволяє урожай поточного року, а селяни змогли одержати кошти, необхідні для проведення осінньо-польових робіт», - сказав М.АЗАРОВ.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2010 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 938 «Про встановлення обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню, до 31 грудня 2010 р.».

Документом встановлені квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслін), полби в обсязі 0,5 млн. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю – 0,2 млн. тонн і жита - 1 тис. тонн. Квота на експорт гречки встановлена в обсязі 1 тис. тонн.

Квоти на експорт зерна з України введені строком до 31 грудня 2010 р. При цьому Міністерство аграрної політики допускає продовження квот на 2011 рік.

19 жовтня прем`єр-міністр М.АЗАРОВ висловив сподівання, що Верховна Рада України ухвалить закон про реалізацію на аукціонах квот на експорт зерна.

При цьому він зазначив, що на сьогодні перерозподілом квот займається Міністерство економіки, і процедури проходять «абсолютно прозоро, з мінімальним збитком для експортної галузі».