Брюссель. 20 березня. УНІАН. МЗС України уточнює, що Київ та Брюссель матимуть лише одну процедуру парафування угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка відбудеться сьогодні о другій половині дня.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це заявив сьогодні журналістам заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін за кілька годин до парафування угоди.

“Буде лише одна офіційна процедура”, - сказав він.

Відео дня

Разом з тим, П.Клімкін підтвердив, що під час сьогоднішньої процедури парафування угоди сторони проставлять підписи лише під 170-ма сторінками політичної частини документу, та під першою та останньою сторінками торгівельної частини угоди.

“Було вирішено головними переговірниками, що ми зафіксуємо сутність зони вільної торгівлі”, - сказав заступник міністра.

Він зазначив, що це означатиме можливість внесення певних “чисто технічних” змін до узгоджених положень торговельної частини угоди, які не змінюватимуть її сутність, а лише випливатимуть в ході юридичної вичитки документу.

П.Клімкін також сказав, що такий шлях є звичайним при підготовці міжнародних документів такого роду.

Як повідомляв УНІАН з посиланням на європейського дипломата, сьогодні має відбутися перший етап парафування угоди про асоціацію між Україною та ЄС, в ході якого сторони парафують 170 сторінок політичної частини документу, а також першу та останню сторінки торговельної частини. Як повідомив співрозмовник агентства, на юридичну вичитку торговельної частини потрібно ще кілька місяців.

Документ на сьогодні складається зі 170 сторінок політичної частини, 180 – частини, в якій викладена сутність торговельних домовленостей, а також 1350 сторінок доповнень та протоколів.

Україна та ЄС розпочали переговори про нову угоду у березні 2007 року, а про зону вільної торгівлі, яка є складовою частиною угоди, – на початку 2008 року. У вересні 2008 року на паризькому саміті Україна-ЄС було схвалено рішення про те, що нова угода носитиме назву угоди про асоціацію.