Брюссель. 21 листопада. УНІАН. Туреччина офіційно попросила НАТО про розміщення ракет “Патріот” на кордонах з Сирією
Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це йдеться у заяві Генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена, текст якої передано УНІАН.
“Я отримав офіційного листа від уряду Туреччини з проханням розмістити ракети “Патріот”. Таке розміщення збільшить здатності протиповітряної оборони Туреччини захищати населення та територію Туреччини”, - написано у заяві.
“Це сприятиме деескалації кризи вздовж південно-східних кордонів НАТО. І це буде конкретною демонстрацією солідарності Альянсу”, - продовжив він.
Генсек НАТО зазначив, що в своєму листі уряд Туреччини підкреслив, що йдеться лише про розміщення ракет для захисту, і, таким чином, це ніяк не підтримуватиме запровадження зони, вільної від польотів чи будь-які наступальні операції.
“НАТО обговорить запит Туреччини без затримок”, - заявив Генсек НАТО.
А.Ф.Расмуссен підкреслив, що країни-члени, які мають вільні ракети такого типу, - Німеччина, Нідерланди та США – повинні самостійно визначитися щодо кількості ракет та терміну їх розміщення в Туреччині.
Він також повідомив, що наступного тижня Туреччину відвідає спільна група для проведення вивчення на місцевості можливості розміщення ракет.
“Безпека Альянсу – неподільна. НАТО повністю віддано стриманню будь-яких загроз та захисту територіальної цілісності Туреччини”, - наголосив Генсек НАТО.