Люксембург. 24 червня. УНІАН. Комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Стефан Фюле заявляє, що всі критерії, окреслені Радою закордонних справ ЄС у грудні минулого року для підписання угоди про асоціацію з Україною, є однаково важливими.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Люксембурзі по завершенню засідання Ради співробітництва Україна-ЄС.
“Немає менш важливого, чи більш важливого. Є три важливих речі”, - сказав він, зазначивши, що йдеться про реформи виборчого законодавства, вирішення проблеми вибіркового правосуддя, а також продовження реформ в рамках Порядку денного асоціації.
“І ми ставимося з однаковою важливістю до всіх реформ”, - сказав С.Фюле.
Вігн також зазначив, що під час сьогоднішнього засідання Ради співробітництва сторони не робили оцінок тому, що вже було зроблено, а сфокусували увагу на те, що потрібно зробити ще до Вільнюського саміту “Східного партнерства”, запланованого на 28-29 листопада.
У свою чергу міністр закордонних справ головуючої в ЄС Ірландії Еамон Гілмор зазначив, що в ході сьогоднішнього засідання європейська сторона підкреслила готовність підписати угоду про асоціацію з Україною за умови, якщо Київ продемонструє рішучі дії та видимий прогрес у критеріях, визначених Радою закордонних справ Є.
Міністр також нагадав, що часу на виконання залишається небагато.
“Ми передали послання пор необхідність терміново рухатися, тому що час обмежений між сьогодні та Вільнюським самітом”, - сказав він.
Міністр також зазначив, що сторони обговорили низку двосторонніх питань, а також ситуацію в Придністров’ї.
Як повідомляв УНІАН, Україна та ЄС розпочали переговори про угоду про асоціацію у 2007 році, а про зону вільної торгівлі, яка є складовою угоди про асоціацію — у 2008 році.
Наприкінці 2011 року сторони заявили про завершення переговорів, а 30 березня 2012 року парафували угоду.
10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС схвалила висновки по Україні, в яких зазначила, що готова підписати угоду про асоціацію з Україною до Вільнюського саміту “Східного партнерства”, запланованого на кінець листопада цього року за умови прогресу України в питаннях зміни виборчого законодавства, вирішенні проблеми вибіркового правосуддя та продовженні реформ в рамках Порядку денного асоціації.