Баклажани користь і шкода / фото 1zoom.ru

Баклажан - один з найкорисніших сезонних продуктів серпня, а також чудовий інгредієнт для кулінарних шедеврів. Наприклад, з цього овоча готують смачну закуску "Тещин язик". УНІАН розповість, чим корисні баклажани і кому вони можуть нашкодити.

Корисні властивості баклажанів

У 100 грамах баклажана всього 25 ккал - це ідеальний продукт для всіх, хто сидить на дієті або турбується про зайву вагу. Навіть після обсмажування в олії його калорійність все одно буде нижче більшості продуктів. Овоч багатий нікотиновою кислотою - при його вживанні простіше кинути палити.

Баклажани легко перетравлюються, навіть якщо у людини є проблеми з травленням. У його плодах міститься велика кількість корисних для серця мікроелементів, таких як калій, вітаміни РР, групи В, С, каротин, магній, мідь. Овочі корисні для профілактики атеросклерозу, недокрів'я та інших захворювань серця.

Відео дня

Баклажани також багаті вітаміном C, який корисний при простудних захворюваннях. Фіолетовий колір шкірці овоча надають антоціани - речовини, які покращують пам'ять, знижують ризик інсульту і нормалізують тиск. Солі калію і меланоген в його складі знижує рівень холестерину в крові і покращує роботу серцевого міокарда. "Синенькі" також корисні при хворобах нирок і подагрі.

Чим шкідливі баклажани / фото depositphotos.com

Чим шкідливий баклажан

Баклажани можуть нашкодити в тому випадку, якщо їх продають не в сезон або біля дороги. Такі овочі можуть містити шкідливі речовини. Перезрілі баклажани (вони гіркі на смак) можуть містити шкідливу речовину соланін, тому їх не можна їсти. В цілому ж, цей овоч безпечний для здоров'я.

Кому не можна їсти баклажан

Баклажани не можна їсти людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, а також з гастритом, виразкою, панкреатитом, колітом і при діареї. Цей овоч має проносний ефект, тому його не можна їсти при діареї. При цукровому діабеті вживання баклажана варто обмежити, оскільки він може знижувати рівень цукру в крові.

Вас також можуть зацікавити новини: