Напевно, кожна людина замислюється про те, як часто потрібно їсти. Якщо ж говорити про частоту прийомів харчування, потрібно звертати увагу на наявність хвороб й особисті уподобання в їжі.
Лікар-терапевт Лада Ступакова розповіла "Здоров'ю 24", кому підходить часте харчування (5 разів у день), а кому стандартне (2-3 рази).
Часте харчування 5 разів на день підходить людям:
1) при повністю виснажених наднирниках;
2) при проблемах із жовчним міхуром, до моменту, поки не налагодите хороший відтік жовчі;
3) веганам, якщо не вистачає 2-3 прийомів їжі для набору добової потреби калорій;
4) повністю здоровим людям, які мало їдять солодкого.
Читайте такожЯк прибрати живіт: головні правила боротьби з жиром
Чому більшості людей не потрібно їсти дуже часто
По-перше, всі, хто їсть м'ясо, їдять раз на день (у тваринному світі). Після чого переварюють, так влаштований організм. М'ясо перетравлюється довго, до 4 годин в шлунку, ще до 6 годин у тонкому кишечнику. Немає сенсу кидати нові дрова в піч, де наполовину ще горять колишні.
По-друге, кожний прийом їжі, точніше, той, що не вода, призводить до викиду інсуліну на 3-4 години. Часті піки підвищення інсуліну знижують чутливість клітин до нього (інсулінорезистентність).
При кожному перекусі гормон починає виділятися ще більше. Ви відчуваєте перепади високого інсуліну і зниження глюкози, коли хочете спати після їжі, й часту потребу поїсти, особливо солодке. Більше інсуліну, менш чутлива клітина, більше глюкози в крові.
А отже, менше виділяється гормон росту, (його стимулює низький рівень глюкози). Це призведе до:
• прискорення зовнішнього старіння;
• ожиріння (жир накопичується переважно в ділянці живота);
• раннього атеросклерозу, ризику інсульту, інфаркту;
• зниження лібідо.
Інсулін не тільки "заганяє" глюкозу в клітини для обміну, але й стимулює їхнє зростання. Саме тому починають виникати папіломи, кісти, в тому числі й синдром полікістозних яєчників, міоми, ендометріоз.
Харчування 2-3 рази без перекусів і з низьким глікемічним індексом підійде:
1) всім м'ясоїдам;
2) людям з інсулінорезистентністю;
3) у кого є зайві кілограми, особливо навколо талії.
Очевидно, що при будь-якому режимі харчування слід виключити/зменшити частоту їжі з високим ГІ (глікемічним індексом) – солодке, включаючи фруктозу, випічку, тобто ті продукти, на які піки інсуліну в крові високі.