МОЗ продовжує впровадження доказової реабілітації / фото facebook.com/ulanasuprun

МОЗ України вирішило відмовитися від недоказових та малоефективних методів реабілітації пацієнтів.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Лікування" ваннами з глиною, парафіном або електрофорез — остаточно у минулому... Це - важливий крок у подоланні недоказових і малоефективних методів реабілітації. Наприклад, електрофорез — досі поширений метод функціональної реабілітації, втім, це аж ніяк не свідчить про його ефективність", - написала вона.

Відео дня

Читайте такожСупрун дала поради для безпечного відпочинку

Супрун наголосила, що апаратна фізіотерапія — лише допоміжний засіб реабілітації. Вона може зменшувати біль та запалення, прискорювати регенерацію тканин та розсмоктувати рубці. На цьому можливості електрофорезу вичерпуються.

У зв’язку з цим МОЗ вводить низку нових посад для відновлення функціональних можливостей пацієнтів: лікаря фізичної та медичної реабілітації, фізичного терапевта, ерготерапевта (він допомагатиме відновити втрачені чи обмежені функції руху та координації, заново вчитиме людину жити в нових для неї умовах, допомагаючи досягти максимальної самостійності в побуті).

"Також у мультидисциплінарній команді з реабілітації повинні бути психолог, соціальний працівник, медсестра/медбрат, мовний терапевт та інші фахівці за потребою", — додала Супрун.

Вона зазначила, що відновлення нормальної діяльності людини — це не апарати чи процедури без доказової бази. Це професійні лікарі та команди, які використовують найновітніші методи для відновлення функціональних можливостей пацієнта.