REUTERS

Сезон грипу-2019 наближається. Найкращий спосіб вберегтися від нього – щорічна вакцинація.

Вакцинація знижує ризик захворіти на грип і запобігає виникненню важких ускладнень хвороби, передає "Здоров'я 24".

Коли потрібно робити вакцинацію?

Вакцинація повинна проводитися до початку активності грипу. Американський Центр з контролю і профілактики захворювань рекомендує вакцинуватися до кінця жовтня. Але якщо вакцина введена у грудні або пізніше, навіть якщо активність грипу вже почалася, це може бути корисно.

Відео дня

Чому не варто вакцинуватися від грипу "занадто рано" (влітку, наприклад)?

Вакцини просто може не бути в організаціях охорони здоров'я, зазвичай вона з'являється у вересні-жовтні.

Останнім часом підйом і пік захворюваності на грип починається не раніше січня, а іноді настає і в березні.

Імунітет після щеплення виробляється достатньо швидко (до 2 тижнів), але з часом починає згасати.

Читайте такожУ цьому епідсезоні на грип можуть захворіти до 6 млн українців

Чому не варто вакцинуватися від грипу в пік захворюваності (в середині зими, наприклад)?

Вакцини вже може не бути в організаціях охорони здоров'я. Зазвичай кампанія вакцинації закінчується на початку грудня. Протягом грудня ще можна знайти десь платну дозу, але пізніше – малоймовірно.

Які існують вакцини?

У цьому році українцям будуть доступні дві вакцини проти грипу: "Джісі Флю" (Південна Корея) і "Ваксігрип Тетра" (Франція). Обидві якісні та безпечні.

Які протипоказання до вакцинації?

Вакцинація не проводиться при гострій хворобі, застуді, яка протікає з температурою тіла вище 38-38,5 градусів. "Якщо ми говоримо про застуду без температури, то оцінюється тяжкість перебігу хвороби. Середній або важкий перебіг є протипоказанням. Якщо ми говоримо про легкий перебіг застуди, незначний нежить без високої температури – то вакцинація може бути проведена", – кажуть лікарі.

Вакцинація не проводиться, якщо є підстави вважати, що не буде сформована імунна відповідь. Наприклад, якщо пацієнт приймає імуносупресивну терапію, яка пригнічує імунну відповідь. Або якщо людина має важкий імунодефіцит – вакцина безпечна, але в цьому разі на нього не буде сформовано імунної відповіді.

Вакцинація не проводиться, якщо у пацієнта є важка алергічна реакція на вакцину.

Як правильно робити щеплення?

1. Звернутися до лікаря (сімейного, терапевта чи педіатра). Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспортування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

2. Купити вакцину в аптеці вашого міста або безпосередньо в клініці.

Вакцина, як і антибіотики, відноситься до рецептурних препаратів, вони повинні відпускатися за рецептом.

З того моменту, як ви купили вакцину, до моменту її введення повинно пройти не більше двох годин. Інакше вакцина може втратити свої захисні властивості. Тому в МОЗ наприклад, радять зберегти чек для визначення точної дати і часу придбання вакцини.

Важливо також дотримуватися умов зберігання і транспортування вакцини. Важливо не порушити холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. З цим допоможе впоратися спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці. Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

3. Отримайте щеплення. Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або в кабінеті сімейного лікаря, якщо він обладнаний для цього. Також можна звернутися в приватні медичні установи.

Довго діє вакцина?

Одне щеплення захищає протягом усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.